Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НС ще бъдат предложени декларации за кризата в Украйна

Снимка: БГНЕС

БСП ще предложи утре Народното събрание да обсъди декларация за кризата в Украйна. Това обяви лидерът на партията Сергей Станишев. По думите му, не може да бъдат игнорирани два основни факта - че в Украйна живеят над 250 хиляди българи и че България е икономически обвързана с Русия най-вече с доставките на енергоносители.

Нашият проект е принципна, ясна и рамкова позиция на България, която стъпва на принципите на международното право, уважение и защита на териториалната цялост на Украйна, търсене на политическо решение и диалог на тази сложна криза. Разчитам и се надявам политическите сили в Народното събрание, защото има три проекта - на "Коалиция за България", на ГЕРБ, третият е на "Атака", да проявят мъдрост и да постигнем максимално широко съгласие, да бъдем в рамките на европейската позиция със своите, разбира се, специфични интереси, обясни Станишев.

Движението за права и свободи няма свой проект за декларация. Темата изисква обща позиция, която да защити адекватно българския национален интерес, посочва лидерът на ДПС Лютви Местан в изявление до медиите. Според Местан декларацията на парламента трябва да бъде приета с широко политическо съгласие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Путин: Крим е бил и ще бъде руска територия

Русия и Крим подписаха междудържавен договор за приемането на републиката в състава на Руската федерация. В извънредно обръщение към двете камари на руския парламент президентът Владимир Путин заяви, че Крим е бил и ще бъде руска територия. Преди..

обновено на 18.03.14 в 15:49

Крим приема рублата за официална валута през април

Крим ще приеме руската рубла за своя официална валута още през април. Това съобщиха руски информационни агенции, като се позоваха на висш служител на регионалното правителство. По-рано властите в Крим заявиха, че гривната ще остане официална валута до..

публикувано на 18.03.14 в 13:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит..

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж...

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното..

публикувано на 11.07.24 в 19:33
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост". На 3 юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение..

публикувано на 11.07.24 в 18:59