Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС няма да признае анексирането на Крим и Севастопол от Русия

Снимка: europa.eu

Европейският съюз не признава и няма да признае анексирането на Крим и Севастопол от страна на Руската федерация. Това гласи разпространено съвместно изявление на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Жозе Мануел Барозу и Херман ван Ромпой подчертават, че независимостта, суверенитетът и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат зачитани.

Те отбелязват още, че Европейският съюз не признава нито незаконния и нелегитимен референдум в Крим, нито резултатите от него.

Двамата европейски лидери припомнят, че в четвъртък и петък Европейският съвет ще обсъди ситуацията. Те добавят, че там ще бъде приет и общ европейски отговор на последните събития.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европейски съвет ЕС Брюксел европейско знаме

Засега няма реакция от Брюксел за последното развитие за Крим

Днес от Брюксел нямаше официална реакция на последните събития около бъдещето на Крим. И от Европейската комисия, и от Европейския съвет припомниха само, че в четвъртък и петък предстои заседание на държавните и правителствени ръководители на 28-те...

публикувано на 18.03.14 в 17:43
Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване

Световните лидери реагираха остро на руските действия, свързани с Крим

Американският президент Барак Обама призова за среща на най-развитите икономически държави през следващата седмица, на която да бъде обсъдена ескалиращата конфронтация с Русия във връзка с Крим. Обама е поканил членовете на Г-7 да се присъединят към него..

публикувано на 18.03.14 в 17:42

Владимир Путин: Крим е бил и ще бъде руска територия

Русия и Крим подписаха междудържавен договор за приемането на републиката в състава на Руската федерация. В извънредно обръщение към двете камари на руския парламент президентът Владимир Путин заяви, че Крим е бил и ще бъде руска територия. Преди..

обновено на 18.03.14 в 15:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява..

публикувано на 09.08.24 в 19:08