Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приднестровската република иска руското законодателство да й позволи да се присъедини към Русия

Снимка: Васко Михайлов

Върховният съвет на Приднестровската молдовска република изпрати в Държавната дума молба да предвиди в руското законодателство възможност регионът да влезе в състава на Русия. След кримските събития Приднестровието се озова под блокада. Украйна ограничи влизането на руски граждани в Приднестровието през нейна територия, затвори границата и за товари.

Информацията бе потвърдена от зам.-вицепремиера на Приднестровието по международното сътрудничество и външен министър Нина Щански.

Тук, в Приднестровието, живеят почти 200 хиляди граждани на Русия; не всички могат да излизат навън през Молдова. Съответно хората са блокирани, отбеляза тя.

В посланието се посочва, че приднестровският парламент вече прие на първо четене закон, признаващ руското законодателство за част от приднестровското, а за държавен език е признат руският.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Парламентът в Киев с декларация: Украйна ще се сражава за освобождението на Крим

Украйна ще се сражава за освобождението на Крим и никога няма да признае анексията му от Русия. Това се казва в декларация, приета от парламента в Киев. Тя съдържа призив към всички членове на международната общност с настоятелна молба да се въздържат от..

публикувано на 20.03.14 в 12:18

Освободиха арестувания командващ на украинските военноморски сили в Крим

Освободен е арестуваният командващ на украинските военноморски сили в Крим адмирал Серхий Хайдук . По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу поиска от властите в Крим да освободят висшия офицер и да му дадат гаранции, че може свободно да..

публикувано на 20.03.14 в 09:58

Путин и Саркисян: Референдумът в Крим е пример за свободно волеизявление на народите

Президентите на Русия и Армения констатираха, че референдумът, състоял се миналата неделя в Крим, представлява пример за упражняване на правото на народите за самоопределение чрез свободно волеизявление . Това се казва в съобщение, поместено на сайта на..

публикувано на 20.03.14 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изхвърляме средно по 93 килограма храна годишно

По 93 килограма храна годишно изхвърля всеки българин.  10 на сто от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, при положение че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно..

публикувано на 16.10.24 в 13:03
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: В предизборните програми няма смелост, но задават тон за диалог

Няма особена смелост в предизборните програми на партиите , което е обяснимо при тази диверсифицирана политическа среда, те са реалистични, конструктивни и задават тон за диалог след изборите .  С тази констатация започна коментара си пред..

публикувано на 16.10.24 в 13:01

СДВР: Най-високата засечена скорост в София е над 260 км/ч

От началото на годината на територията на София са настъпили 588 тежки пътни инцидента  - с 11 по-малко за същия период на миналата година.  Това заяви комисар Валентин Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР, предаде БГНЕС. "Ранените при..

публикувано на 16.10.24 в 12:58

20 арестувани при акция срещу купуването на гласове в Благоевградско

20 са задържаните в област Благоевград при полицейска акция срещу криминалната престъпност и купуването на гласове. Специализираната акция е стартирала рано сутринта, като в нея освен "Охранителна" и "Пътна" полиция, има представители на..

публикувано на 16.10.24 в 12:51

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС във фокуса на срещите на Радев в Сараево

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС и регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа ще бъдат във фокуса на срещите на президента Румен Радев в Сараево. Държавният глава заминава на официално посещение в Босна и Херцеговина по..

публикувано на 16.10.24 в 12:23
Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.

Пет жертви на израелски удари в Южен Ливан

Петима души са загинали при израелски въздушни удари в град Набатия в Южен Ливан тази сутрин. Израелски изтребители подновиха атаките в южната част на столицата Бейрут. Две сгради - на общината и на сдружението на общините са попаднали под..

публикувано на 16.10.24 в 12:21
Владислава Цариградска

Сарафов поиска от МВР справка за заплахите за живота на Владислава Цариградска

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от изпълняващият функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков до 22 октомври да му предостави справка за всички налични в министерството данни за отправени заплахи за живота и..

публикувано на 16.10.24 в 12:10