Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неспокойна обстановка пред президенството по време на заседанието на Съвета за национална сигурност

| обновено на 24.03.14 в 12:37
Снимка: БГНЕС
Протести съпътстват Консултативния съвет за национална сигурност при президента на темата “Рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна”. Преди началото на заседанието пред "Дондуков" 2 имаше отново протест срещу правителството на Орешарски с искане за оставка. Митинг провежда и партия „Атака”.

Има журналистически интерес към днешното заседание на КСНС, което започна много по рано от насрочения час - десет, тъй като още в 9:15 лидерът на ДПС Лютви Местан влезе в президентството, където вече беше и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, което навежда на мисълта, че преди самият КСНС може би е имало среща на държавния глава с двамата по темата за разпределението на партийните квоти в ЦИК. Лидерът на БСП Сергей Станишев е в чужбина в столицата на Йордания - Аман, където открива международна конференция за развитието на прогресивния арабски свят. БСП се представлява от Янаки Стоилов, но той влезе в сградата минути преди  десет и едва ли е очаквал в подобен формат и подобна тема, ако е имало такъв разговор. В десет влезе и лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров, който коментира по темата за разпределението на квотите в ЦИК, че ГЕРБ и ДПС ще се разберат с президента Росен Плевнелиев: Това  е сделка между ДПС и ГЕРБ. Те са си направили вече, явно ще я направят тази сделка и ще си я решат помежду си. Аз съм убеден в това. Те винаги играят заедно. След края на заседанието ще разберем от изявленията, които очакваме от партийните лидери и Бойко Борисов и Лютви Местан дали е имало подобна среща, която не беше потвърдена рано сутринта от секретариатът на държавния глава.

По темата на Консултативния съвет за национална сигурност партия Атака е ясна и категорична, че трябва да бъдат признати резултатите от референдума в Крим и още от партийния лидер:  Мнението, че България трябва да бъде против санкциите  не се споделя от ДПС и ГЕРБ. Аз искам да заявя на президента, че той няма право да говори в чужбина как Русия ще нападне България, това е недопустим гаф, това е просто за оставка и за импийчмънт. България трябва да признае референдума в Крим, трябва да бъде против забранителния списък, защото това разваля дипломатическите ни отношения с Русия.

Позицията си председателят на парламента Михаил Миков изрази пред Хоризонт, че трите проекта на декларации на БСП, ДПС и Атака са трудно съвместими и е по-добре народното събрание да не излиза с такава обща позиция. Според него, изявлението на премиера Пламен Орешарски и на външният министър Кристиян Вигенин изразяват добре българската позиция, а именно, че страната ни ще бъде една от най-потърпевшите, ако се наложат икономически санкции срещу Москва. На този етап, както знаем, ЕС се въздържа от подобна стъпка и наложи и публикува само забранителен списък, в който фигурират руски и висши политици от Крим.

Продължават и протестните действия пред сградата на президентството. Рано сутринта, когато влизаха вицепремиерът Цветлин Йовчев, министърът на икономиката Драгомир Стойнев, министърът на отбраната Ангел Найденов и министърът на външните работи Кристиян Вигенин бяха освиркани от протестиращите: Викаме оставка от осем месеца, не е нищо ново. Ако управляващите още не са разбрали, че им искаме оставката, значи не живеем в България.   

Имитират нов дълг и опорни точки за Карадере и не може да извиват ръцете на президента, който  единствен защити народа и прояви гражданска позиция и това е единственият президент, който не е под шапката на Русия. Затова го обичаме.


Плътен полицейски кордон раздели представителите на "Dance with Me"  от представителите на Атака, които след като техният партиен лидер влезе за заседанието на консултативния съвет  започнаха своя митинг, който продължава. Най-големият разединител е Бойко Борисов. Вие разделихте цяла България. Не ви е срам. Боклуци. Оставка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщи председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс...

публикувано на 30.06.24 в 14:05
Врачанския митрополит Григорий

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач . Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил С всеотдайно служение..

публикувано на 30.06.24 в 13:50
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да засвидетелствам пред вас, че съм готов да сторя всичко , за да продължа и да разширя според силите си и..

публикувано на 30.06.24 в 13:40
проф. Иван Желев

Проф. Желев: От новия патриарх очакваме да разпространява християнската просвета

" Важното е, че вече имаме избран нов патриар х -  Видинският митрополит Даниил , един достоен човек, човек на духовността, човек, от когото се очаква да постави живота и дейността на Българската православна църква на едни по-дейни основи и насочена към обикновените вярващи и към разпространяване на християнската просвета сред българския народ , който..

публикувано на 30.06.24 в 13:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за БНР кметът на Дупница Първан Дангов. От тази дата цената на питейната вода за Дупница и 16-ет села..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота "Председателят на избирателното бюро обяви Негово..

публикувано на 30.06.24 в 13:01