Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва визитата на Барак Обама в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключва официалната визита в Рим на американския президент Барак Обама, която преминава при изключителни мерки за сигурност. Той се срещна с папа Франциск, с президента на Италия Джорджо Наполитано. Премиерът Матео Ренци прие Барак Обама във вила Мадама, където двамата дадоха съвместна пресконференция.

На нея Матео Ренци каза, че са били обсъдени теми по стабилността на Европа и предстоящото управление на Европейския съюз от Италия, както и съвместната дейност със Съединените щати в Средиземноморието за културното и политическото развитие на района, така както е била обсъдена кризата в Украйна. В тази връзка Барак Обама уточни, че в Крим е нарушена териториалната независимост и Украйна трябва да бъде подкрепена финансово. Обама заяви още, че благодарил на президента на Италия Джорджо Наполитано за подкрепата в НАТО и подчерта значението от културно-търговския обмен между Италия и Съединените щати.

Срещата между двамата президенти премина много сърдечно в палата Куиринал, където към разговорите се включиха италианска и американска делегация, водени съответно от външния министър Федерика Могерини и държавния секретар Джон Кери.

На срещата във Ватикана между папа Франциск и американския президент Барак Обама са били обменени мнения по текущите международни събития, спазването на международното хуманитарно право в конфликтните зони и постигане на споразумения за тях. Обърнато е внимание на теми от особено значение за църквата като упражняване правото на религиозната свобода, аборта, имиграционната реформа и прекратяване трафика на хора по света. По време на традиционната размяна на подаръци Барак Обама използва символичния дар от зеленчукови семена от градината на Белия дом, за да покани папа Франциск във Вашингтон.

Барак Обама ще отпътува от Рим утре за Саудитска Арабия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Барак Обама покани папа Франциск в Белия дом

Във Ватикана приключи срещата между американския президент Барак Обама и папа Франциск . Тя ще остане в историята като първата между първия латиноамерикански папа и първия афроамерикански президент на Съединените щати. Чудесно е човек да се..

публикувано на 27.03.14 в 15:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кейът ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

Временно премахнато е пристанището на американските военни за хуманитарна помощ в Газа

Пристанището за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, изградено и управлявано от американските военни, е временно премахнато. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни от сателитни снимки.  8 израелски войници са били убити в южната част на..

публикувано на 15.06.24 в 20:41

Десетки се включиха в Похода за семейството в София

Десетки граждани се включиха в Похода за семейството в София, като се обявиха за утвърждаване на брака като добродетелен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешките семейни ценности и добродетели. Основното, което..

публикувано на 15.06.24 в 19:16

Германия въведе временен контрол на границата с Нидерландия

Германия въведе временен граничен контрол на границата с Нидерландия като част от засилените мерки за сигурност преди утрешния мач от Евро 2024 между Полша и Нидерландия в Хамбург. Това съобщи АФП. Една от целите на контрола е да се разпознаят..

публикувано на 15.06.24 в 19:10

За мюсюлманите започва Курбан Байрам

От днес започва Курбан Байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни.  Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам Това е най-големият мюсюлмански празник, в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва..

публикувано на 15.06.24 в 19:07

Зеленски: Трябва да решим заедно какво означава справедлив мир за света

Американска финансова помощ за Украйна, надежда за бързо постигане на "справедлив мир" от Киев и отхвърляне на поставените от Владимир Путин условия за примирие. Това са част от ключовите моменти от първия ден на започналата днес в Швейцария..

публикувано на 15.06.24 в 19:05
Мираж 2000

Гърция обеща подкрепа за Украйна, но не и изтребители

Гърция продължава подкрепата си за Украйна, но без да изпраща очакваните изтребители Мираж 2000. Според коментари на анализатори  в Атина и след смяната на министри в кабинета външната политика остава не променена. Гръцките медии публикуваха..

публикувано на 15.06.24 в 18:47
Израелски войници край южния град Ашкелон, 15 октомври 2023 г.

8 израелски войници са били убити в южната част на Ивицата Газа

Израелските военни съобщиха, че осем войници са били убити в южната част на Ивицата Газа "по време на оперативна дейност". Според израелските медии това е станало в Рафах при експлозия на бронирания автомобил, в който са се намирали. Франс прес..

публикувано на 15.06.24 в 18:41