Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Истинската социология са резултатите от изборите

| обновено на 29.03.14 в 17:11
Снимка: Кремена Данева

От паметника „Альоша“ в Пловдив лидерът на БСП Сергей Станишев обяви инициатива на партията за почистване и възстановяване на паметниците, посветени на българското войнство и победата над фашизма. След като провери състоянието на паметника, който по думите му също е бил обект на посегателства, Станишев подчерта, че разчита на структурите на партията по места да определят паметниците, които ще станат част от инициативата. Той заяви, че акцията е посветена на 6 май - Денят на войнската доблест и 9 май - Денят на победата над фашизма и допълни:

Преди един месец Националният съвет на БСП прие една политическа декларация в позиция срещу омразата, срещу разделението на политическа, етническа, религиозна основа и срещу, в това число, оскверняването на паметници, на което ставаме периодично свидетели, особено на тези, посветени на антифашисти, на съветската армия. Затова исках днес това е инициатива на пловдивските социалисти, да я отправя тази инициатива към всички активисти на БСП, към цялата ни партия и съм убеден, че членове и симпатизанти на БСП ще се включат активно в нея в цялата страна. Има такива паметници навсякъде. Аз мога да кажа например в София - ние трябва да почистим паметника на съветската армия, защото знаете, че всякакви псевдохудожници се упражняваха върху него и по този начин нанасят удар и обида на много хора.

БСП ще изисква от общините и държавата да следят да опазването на паметниците, тъй като те са част от българската история и нашата памет, добави Сергей Станишев.

На среща с актива на БСП от Пловдив и областта Станишев заяви, че ще направи всичко възможно като лидер на БСП и водач на листата за европейските избори партията да постигне максимален резултат. Той подчерта, че структурите по места са готови за силна и открита кампания. По думите му отговорността на БСП е да не допусне надделяването на реваншистки сили на предстоящите европейски избори, за да могат правителството и парламентът да довършат започнатото. Според него симпатизантите и избирателите на партията оценяват високо законите от т. нар. "антимонополен пакет", свързани с кредитните институции, със защитата на конкуренцията и със статута на търговските вериги.

Станишев каза, че предстоящото теглене на заем в размер на 3 млрд. лв. е за рефинансиране на стар дълг, който трябва да се върне и нищо няма да се промени от гледна точка на задлъжнялостта на България. Лидерът на социалистите отказа да коментира последните социологически проучвания с думите: Истинската социология са резултатите от изборите. Нека ги видим. Той заяви също, че е готов да разговаря с всеки един политически лидер сериозно и открито по проблемите на страната:

Не чрез някакви закачки или че да са срещи по кафенета, а институционални, защото България след четири години безвремие, разрушаване на институции, репресии, рекет върху бизнеса и социален геноцид, има нужда от много сериозен разговор за политиката. Ние сме готови да водим такъв разговор с всеки в парламента, извън парламента, открито и публично, с ясен дневен ред. Кампанията, която ние ще водим, ще бъде политическа кампания с много ясна алтернатива за бъдещето на Европа и за това какво България може да постигне.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи

Имах два избора, или да вляза и да го ритам докато шава или да туширам конфликта, защото очевидно той не разбира от дума. Реших, че е по-добре да го респектирам. Това разказа журналистът Димитър Стоянов, който бе нападнат от пиян служител на НАП в столичния квартал "Хаджи Димитър" и за да се защити извади пистолет. "Прецених, че е..

публикувано на 24.04.24 в 14:23
Д-р Валери Цеков

Програмата за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране

Националната програма за профилактика на рак на маточната шийка може да остане без финансиране от догодина заради ниския обхват на целевата група  - момичета от 10 до 13 години.  За този риск предупреди д-р Валери Цеков, управител на Българското сдружение по иновативна медицина. В Европейската имунизационна седмица от здравното министерство..

публикувано на 24.04.24 в 14:11

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа TEN-T. Комисията изпрати мотивирано становище до България и още 5 страни-членки заради..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради "многобройните му..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на изборите ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ",  заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха основните представители на коалицията, когато става въпрос за активни граждански действия"...

публикувано на 24.04.24 в 13:42