Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЦИК: Избирателни секции в чужбина ще бъдат разкрити при наличие на поне 20 избиратели, ако в страната има посолство или консулство

Избирателните секции извън България ще бъдат разкрити там, където има наше дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват, реши ЦИК.  Там, където такива представителства няма, броят на заявилите желание да дадат вота си, за да се разкрие такава секция, трябва да е не по-малко от 40.

Гласуването в чужбина ще се извършва по изборни списъци. Изборният ден извън страната ще започне в 6,00 ч. местно време и ще приключи в 19,00 ч. 

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат тези граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в България или в друга държава - членка на ЕС, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода". Организациите на българските граждани на територията на държавата - членка на ЕС могат да правят предложения за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства. Предложението се прави не по-късно от 29 април. Секции дипломатите ни ще разкриват въз основа на подадени заявления. Също до 29 април е крайният срок за подаването им. Документът трябва да е подписан саморъчно и подаден лично или изпратен по пощата чрез писмо до посолството или консулството на съответната държава - членка. Заявлението може да се подаде и по електронен път през интернет страницата на ЦИК. Сънародниците ни в чужбина ще гласуват с документи за самоличност, а ако те са изтекли - с удостоверение от посолството или консулството, че са подадени заявления за нови. Невключени в списъците за гласуване български граждани с избирателни права, явили се да гласуват в изборния ден, се вписват в списъка за гласуване.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ изслушва кандидатите за генерален директор на БНР

В Съвета за електронни медии започват изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио. Днес своите концепции за управлението и развитието на общественото радио ще представят Милен Митев и Митко Димитров. Във вторник ще бъде изслушването на третия участник в надпреварата - Иво Тодоров. Изслушванията ще се..

публикувано на 25.10.21 в 07:57

Социалните предложения на Байдън - ключ към победа на изборите за Конгрес

Председателят на Камара на представителите Нанси Пелоси заяви, че очаква тази седмица  да се стигне до изглаждане на различията в редиците на демократите по социалните пакети на президента на САЩ Джо Байдън. За демократите приемането на пакетите е от ключово значение за шансовете им за спечелване на изборите за Конгрес следващата година. В..

публикувано на 25.10.21 в 07:55

Демонстрационно гласуване в област Добрич

Пет демонстрационни машини за ще бъдат доставени днес в област Добрич. Чрез тях жителите на областта ще могат да опитат пробно гласуване във връзка с предстоящите на 14 ноември предсрочни парламентарни и президентски избори Целта на демонстрационното гласуване е да се обхванат максимално населените места, в които ще се гласува машинно, така че..

публикувано на 25.10.21 в 07:49

Продължава акцията по разтоварването на „Вера Су“

Акцията по разтоварването на заседналия край местността „Яйлата“ кораб „Вера Су“ продължава днес. Целта е корабът да бъде максимално олекотен, след което да се направи пореден опит за неговото изтегляне от скалите. Все още няма яснота по отношение на решението на турския собственик какви са намеренията му за кораба, след като преди няколко..

публикувано на 25.10.21 в 07:40
Румъния връща полицейския час, затваря училищата за две седмици

Нови Covid мерки влизат в сила в Румъния, Чехия, Русия

Дания преустановява категоризацията по цветове заради Covid-19 за държави от ЕС и Шенгенското пространство. Гражданите на тези държави ще могат да влизат свободно в страната със сертификати за ваксинация, за преболедуване или за отрицателен тест за коронавирус. За всички останали се изисква PCR тест не по-късно от 24 часа след..

публикувано на 25.10.21 в 07:36
Антъни Фаучи

Ваксините за деца на възраст 5-11 г. ще бъдат налични в САЩ през ноември

Ваксините за деца на възраст между 5 и 11 години вероятно ще бъдат налични през първата половина на ноември, заяви главният експерт по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи, цитиран от Ройтерс. Според него много деца могат да бъдат напълно ваксинирани преди края на годината.   Служители на Американската администрация по храните и..

публикувано на 25.10.21 в 07:30
Снимката е илюстративна

В четири ямболски общини учениците преминават в смесена форма на обучение

В четири от петте общини на Ямболска област учениците преминават в смесена форма на обучение. От здравната инспекция са разпределени и първите доставки безплатни антигенни тестове, с които могат да се извадят зелени сертификати. Учениците от общините Ямбол, Елхово, Стралджа и Тунджа ще се обучават на ротационен принцип, посочи директорът на РЗИ..

публикувано на 25.10.21 в 07:27