Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Реформата в сектор "Сигурност" е сред най-проблемните области

| обновено на 01.04.14 в 16:15

Реформата в сектор "Сигурност" е една от четирите най-проблемни сфери, посочени в годишния доклад за правата на човека на Българския хелзинкски комитет (БХК). Другите три области са третирането на бежанците и имигрантите, свободата на изразяване и правата на децата.

От БХК наблюдават, както и в минали години, сериозни проблеми с правото на религиозна свобода на мюсюлманите, положението в затворите, независимостта на съдебната власт, дискриминацията спрямо етнически и сексуални малцинства, жените, хората с увреждания. 

Според Красимир Кънев - председател на БХК, през 2013-а година е имало отслабване на публичния контрол върху органите за сигурността със засилване на правомощията на ДАНС. Според Кънев тази служба изпълнява функциите на тайна полиция.  По думите му, сериозно нарушение е издигането на кандидатурата на Делян Пеевски за председател на агенцията.

Яна Бюрер Тавание припомни за стотното място на страната ни по свобода на словото:

България продължава да е страната с най-несвободни медии в ЕС. Според проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България половината от българските работещи медии са били притискани заради съдържанието на своите публикации и предавания. Две трети от анкетираните са ставали свидетели на оказване на натиск. 

В годишния доклад се отбелязва, че поне три са случаите, при които хора са загубили живота си при свръхупотреба на сила.

Освен това затворниците разполагат с под 1 кв/м площ за живеене, а би трябвало да е поне 4 кв/м. За пример се дава Бургаския затвор, където капацитетът на сградата е 371 места, а в различни периоди на 2013-а година са били настанявани от 950 до 1000 лишени от свобода. В 80% от килиите на арестите няма санитарни възли.

Антоанета Минкова от своя страна каза, че системата от поправителни училища е изчерпала възможностите си:

Защото те настаняват принудително и те наказват с лишаване от свобода три години заради това, че си откраднал шпеков салам или айрян, баклава. Това са случаи на деца, които в момента се намират в тези училища.

От БХК съобщиха също, че 7144 са регистрираните молби за закрила през миналата година, от които 63% на бежанци от Сирия. Бежанската администрация в България е настанявала от 8 до 15 души в стаи с капацитет от 2 до 4 човека. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ." Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 07:44