Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва проверка в училище "Христо Ботев" в с. Галиче за случаи на насилие в училището

Полицай от днес охранява училището във врачанското село Галиче. Заради конфликт със сина на кмета Ценко Чоков ромите от селото не пуснаха  децата си на училище. Според тях 17-годишното момче тормози децата им.

Регионалният образователен инспекторат ще започне проверка в училище "Христо Ботев" в селото в понеделник. Ще бъде направена и анонимна анкета за случаи на насилие в училището, каза началникът на инспектората Галина Евденова:

Имаме доклад от директора за възникнал инцидент между сина на кмета, който е ученик в училището от десети клас, и ученик от седми клас, като инцидентът се е състоял в обидни думи, използване на нецензурни изрази. 

До дни Мартин - 17-годишният син на Галишкия кмет Ценко Чоков ще бъде привлечен като обвиняем за нанасяне на средна телесна повреда на момче от селото, съобщиха от окръжната прокуратура във Враца. Обвинението работи активно по всички досъдебни производства срещу кметския син. От своя страна Ценко Чоков заяви, че атаката срещу него е предизборна защото местните ромски барони искат да си вдигнат цената за предстоящия вот.

Страх и напрежение има и в българи и роми, каза Тихомир Христов, представител на неправителствена организация, която прави проучвания в село Галиче:

Много напрегната обстановка. Хората ги е страх, никой не говори. Независимо от какъв произход са.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

" Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност". Това мнение изказа пред БНР..

публикувано на 16.06.24 в 10:59

По-висок добив на пшеница очакват в Монтанско

По-високи добиви от пшеница очакват в област Монтана от миналата година. Ечемикът също е с добри показатели. Прогнозният среден добив от пшеница за тази година е 580 кг/дка, съобщиха от Областна дирекция "Земеделие" Монтана. Спрямо миналата година се очаква увеличение от 50 кг от декар. Специалистите прогнозират по-високи добиви и..

публикувано на 16.06.24 в 10:55
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма

Предстои много тежък и сериозен анализ в партията на всички процеси, които доведоха до загуба на 800 хил. гласа в последните 7 години. Темата за отговорността стои на дневен ред. Никой не бяга от нея.   Това заяви пред БНР избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров. "Партията не може да спре да съществува. Тя има легитимно..

публикувано на 16.06.24 в 10:22
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и "Хизбула"

Съществува "съвсем реален" риск грешна преценка по южната граница на Ливан да предизвика по-широкомащабен конфликт между "Хизбула" и израелските въоръжени сили, предупредиха днес двама служители на ООН в Ливан, цитирани от Ройтерс. Специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхерт и ръководителят на мироопазващите сили на ООН в..

публикувано на 16.06.24 в 09:31

Започват Дни на водородната електромобилност

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идващите дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрическа кола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия. Официалното откриване на инициативата Дни на водородната електромобилност ще се..

публикувано на 16.06.24 в 09:08

"Жива история" в ловешкия парк "Стратеш"

Сдружение "Васил Левски - Апостола" организира днес от 10 ч. в ловешкия парк "Стратеш" образователни и спортни занимания за ученици с цел популяризирането, съхраняването и развитието на националните традиции. Посетителите ще имат възможност да си припомнят бележити дати, оставили трайна диря в историята на България, поясни Албена Йончева от..

публикувано на 16.06.24 в 09:01
Джамия Баня Баши в София

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните. Мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без..

публикувано на 16.06.24 в 08:42