Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Украйна предложи референдум за федерализация на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Украйна предложи референдум за федерализация на страната и разполагане на мироопазващи сили на ООН. Успоредно с това президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Барак Обама проведоха поредния телефонен разговор.
 
Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов подписа указ, разрешаващ на правоохранителните органи да започнат антитерористична операция в засегнатите източни райони. Турчинов също така предложи организирането на референдум за бъдещото държавно устройство на Украйна като единна или федерална държава да бъде заедно с президентските избори на 25-и май.

В телефонния разговор, проведен снощи, руският президент Владимир Путин призова президента Барак Обама максимално да използва възможностите, с които разполага американската страна, за да не се допусне използване на сила или кръвопролитие в Украйна, съобщава пресслужбата на Кремъл. Обама изразил безпокойство относно твърденията за руска намеса в Югоизточна Украйна. Путин и Обама се договорили да продължат усилията за намиране на пътища за дипломатическо взаимодействие преди планираната за 17-и април в Женева четиристранна среща между Европейския съюз, Русия, Съединените щати и Украйна.

Говорителят на Държавния департамент Дженифър Псаки обяви,че Съединените щати предоставят на Украйна помощ от 11 400 000 долара за организиране на предсрочните президентски избори, насрочени за 25-и май. Освен това, САЩ ще окажат помощ на правителството на Украйна в икономически реформи. За тази цел група експерти от Министерството на финансите и Международния валутен фонд са заминали за Киев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфлацията в Германия се понижава по-бързо от очакваното

Германската инфлация се забавя до най-ниското си ниво от повече от 3 години през август, сочат официални данни, което засилва аргументите за ново понижение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка през следващия месец, предаде АФП. Годишната инфлация в най-голямата европейска..

публикувано на 29.08.24 в 17:18

България пое дълг от 3 млрд. евро и 1,5 млрд. долара

България пое нов външен дълг за три милиарда евро и милиард и 500 милиона щатски долара, съобщиха от Министерството на финансите. Както още вчера БНР информира, тройният транш от българските облигации е предизвикал огромен интерес сред инвеститорите, което е позволило да се постигнат изключително добри условия за страната ни. България..

публикувано на 29.08.24 в 17:01

Възобновяват работата по промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд

От началото на септември министърът на туризма Евтим Милошев ще възобнови дейността на работната група, която подготвя промените в Закона за туризма, свързани със създаването на Гаранционен фонд. Новата структура трябва да защитава потребителите при фалити на туроператорски компании и предизвика възраженията на браша, който заплаши с протести...

публикувано на 29.08.24 в 16:57

В Гърция предупреждават за опасно време

Службата за гражданска защита в Гърция предупреждава за извънредно опасно време в дните до неделя. Властите предупреждават за риск от наводнения. Валежите вече започнаха в някои части на страната, като до вечерта ще обхванат както континенталната част, така и островите. В общините проверяват за изправност на отводнителните системи, а хората от..

публикувано на 29.08.24 в 16:56

Вицепрезидентът се срещна с парламентарна делегация от Северен Рейн-Вестфалия

Сигурността на европейските граждани трябва да бъде приоритет за политиците и институциите в Европейския съюз. Това е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с делегация на местния парламент на германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е на посещение у нас. Йотова е подчертала доброто сътрудничество между България и..

публикувано на 29.08.24 в 16:51

РЗИ издаде предписание за извънредно пръскане срещу комари в София

Заради двата смъртни случая на заразени със Западнонилска треска, Регионалната здравна инспекция в София изпрати предписание до кмета на Столичната община за извънредна обработка срещу комари в града. Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска От три установени случая на заболели от този вид треска,..

публикувано на 29.08.24 в 16:27

В четири села от община Троян е въведен воден режим

В четири села от община Троян от днес е въведен воден режим заради намалелия дебит на местните водоизточници. От водоснабдителното дружество и Общината обаче започват и масови проверки в тези села относно забраната за поливане, тъй като потреблението там се е увеличило два и повече пъти през летните месеци. На среща между общинското ръководство,..

публикувано на 29.08.24 в 16:21