Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент се събира в Страсбург за последно пленарно заседание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент се събира в Страсбург тази седмица за последно пленарно заседание в рамките на настоящия мандат. Програмата предвижда евродепутатите да обсъдят въпросите за разширяването на инфраструктура за алтернативни горива, за въвеждането на свързани с шума ограничения на летищата, междуинституционалното споразумение по регистъра за прозрачност.

Утре Европейският парламент ще обсъди препоръка по директивата за обезпечаването на банкови депозити. Предвижда се евродепутатите да насърчат държавите от Европейския съюз да предприемат необходимото, така че кредитните институции да създадат за 10 години фонд за обезпечаване на депозитите, възлизащ на най-малко 0,8 процента от гарантираните депозити. Предложението цели при изпадането на дадена банка в несъстоятелността първостепенната тежест да бъде поемана от притежателите на акции и облигации, а не от данъкоплатците.

Страните, участващи в банков съюз, ще трябва да създадат единен фонд от 55 милиарда евро за преобразуването на проблемни банки. Фондът ще се финансира чрез вноски от кредитните институции в тези страни. Държавите извън банковия съюз ще трябва в рамките на 10 години да създадат свой собствен фонд, който да съставлява един процент от обезпечените депозити.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.