Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Великден домовете на гърците са отворени за всеки гост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С тържествения звън на камбани започна Пасхалната литургия във всички храмове в Гърция. Отново църквите бяха изпълнени с вярващи, а литургията продължи няколко часа.

На остров Патмос е единственото място в Гърция,където в манастирите се отслужва днес литургия на седем езика,сред които на български и на древния език на Омир.

След края на тържествената литургия днес на повечето гръцки острови се извършва шествие до брега на морето, където се четат молитви за здраве и попътен вятър на моряците. Няколко острова са приели от древността Свети Георги за покровител и от днес до сряда всеки ден обикалят острова с украсена икона на светеца, носена от облечени в традиционни носии мъже. В Гърция празника на Свети Георги е в сряда на 23-ти април.

В гръцките домове пред иконата е запалено кандило и се поставя червено яйце,което пази дома до следващата година. Традиционната трапеза е с печено агне,козунак и червени яйца. Гърците отворят вратите си за всеки гост, който задължително сяда на масата. След обяд е традицията да се ходи на гости на кума, който е и кръстник на детето. В неговия дом на Великден се влиза с пълни ръце, прави се три пъти поклон и му се подаряват 12 червени яйца и козунак.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов протест затвори движението по ул. "Фритьоф Нансен" в центъра на София

Тази вечер се проведе нов протест на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен" в центъра на София. Движението по ул. "Фритьоф Нансен" беше затворено от протестиращи, а по бул. "Патриарх Евтимий" движението е само в едната лента. Да бъде върната старата организация на движение, поискаха протестиращите. Според..

публикувано на 07.06.24 в 19:56
Росица Матева

ЦИК все още смята, че трябва да се унищожат неизползваните изборни ролки от местния вот в София

Централната избирателна комисия продължава да смята, че Столична община трябва да   унищожи неизползваните от предходните два избора ролки със специализирана хартия за бюлетините от машините. Темата бе коментирана на днешното заседание на комисията. Казусът продължи да се коментира и те са от ЦИК, след като Столичната община отново отказа да..

публикувано на 07.06.24 в 19:42

Правителството отпуска до 1 млн. лв. за дооборудване на хеликоптера за спешна медицинска помощ

До 1 милион лева ще бъдат отпуснати с постановление на Министерския съвет за дооборудване на хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух. Това съобщи   служебният премиер Димитър Главчев. Средствата ще бъдат за кувьоз за новородени, за преносима апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород и за система за планинско..

публикувано на 07.06.24 в 19:25

Израелските войски продължават масирания обстрел по селища в Ивицата Газа

Ден след бомбардировката на училището в бежанския лагер Нусейрат, израелските войски продължиха масирания обстрел по суша, въздух и вода по околните селища в Ивицата Газа, съобщава Франс прес. Броят на жертвите от палестинска страна - точно 8 месеца след кървавото нападение на "Хамас" над Израел - вече надхвърля 36 700. Израелските военни съобщиха днес,..

публикувано на 07.06.24 в 18:51
Дани Милев

Дани Милев: В България няма правила за шоубизнес

В България няма правила за шоубизнес. Това каза пред БНР музикантът Дани Милев, гост в бизнес рубриката на предаването "РадиоТочка". "Всеки бизнес има правила, които да се спазват. За да може шоубизнесът да се нарече бизнес, трябва да се спазват някакви правила. Лошото е, че в България няма правила за шоубизнес. ... Тук този вид шоубизнес,..

публикувано на 07.06.24 в 18:36

ООН: Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през май

Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през миналия месец, констатира върховният комисар на ООН по правата на човека. Окупационните власти в източната част на страната обвиниха украинската армия, че е разрушила с ракетен удар вход на жилищен блок в град Луганск. Министърът на здравеопазването на т.нар...

публикувано на 07.06.24 в 18:26

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ, включително френски бойни самолети. Това беше обещано на украинския президент Володимир Зеленски на срещите в Париж след тържествата за 80-годишнината от десанта в Нормандия. "Съединените щати ще бъдат винаги с вас", заяви президентът на САЩ Джо Байдън в разговора си с украинския си колега..

публикувано на 07.06.24 в 18:20