Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа

| обновено на 09.05.14 в 11:45
Снимка: БГНЕС
На 9-и май отбелязваме Деня на Европа. Това е датата, на която през 1950-а година тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии в Париж.

Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един-единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност, се казва в декларацията, прочетена от него и с която той призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като първа стъпка към Европейска федерация.

След Втората световна война европейските политици осъзнават, че за да бъде възстановена Европа, е необходимо да преодолеят съперничеството помежду си. По това време производството на въглища и стомана е източник на военна мощ, а споделянето на ресурсите и свободната търговия между европейските държави биха довели до общи усилия за възстановяване и развитие на икономиките им.

Идеята за обединяване в Европа на двата ключови сектора, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне – икономически съветник на френския външен министър.

Робер Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Така се поставя началото на обединение на държавите в Европа. През април 1951-ва година Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург подписват договора, който учредява Европейската общност за въглища и стомана.

На срещата на европейските лидери в Милано през 1985-а година 9-и май е обявен за Ден на Европа.

Годишнината а от историческата реч на Робер Шуман се чества с различни прояви в страните от Европейския съюз.

България отбелязва 9-и май с инициативи в цялата страна. В София с военен ритуал пред паметника на Незнайния войн беше издигнато знамето на Европейския съюз и бяха поднесени венци и цветя. В церемонията участваха почетен караул от гвардейци, Гвардейският представителен духов оркестър, както и представители на военно-патриотични съюзи и организации.

В Русия 9-и май се чества като Ден на победата над хитлеристка Германия. Капитулацията е подписана Берлин на 8-и май вечерта, когато в Москва вече е 9-и май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49

"София Прайд" в много цветове и настроение

Продължава концертът, който е част от “София Прайд”.  17-ото издание на проявата в защита на човешките права преминава в много добро настроение, въпреки жегата. Концертът започна малко след 19 ч с участието на музиканти от различни възрасти, стилове и жанрове. Шествието на "София Прайд" тръгна от столичния пл. "Батемберг" и продължи по бул...

публикувано на 22.06.24 в 18:48