Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наши пожарникари и спасители се включват в борбата с опустошителните наводнения в Сърбия

| обновено на 16.05.14 в 17:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

28 български пожарникари и спасители заминават за Сърбия да помагат за преодоляването на последиците от наводненията там.

Служителите на МВР бяха изпратени от Главния секретар Светлозар Лазаров. В групата за помощ са включени 8 пожарни автомобила, мотопомпи и 2 лодки. Главният секретар на МВР обясни ,че пожарникарите са от няколко областни дирекции в страната. Те ще помагат на сръбските си колеги в районите, пострадали от проливните дъждове и лошото време в последните дни.

България е сред първите страни, които са предложили помощ на Сърбия за справяне с тежката ситуация в страната след наводненията.

От кабинета на комисар Кристалина Георгиева съобщиха, че сръбските власти са поискали съдействие чрез европейския механизъм за гражданска защита.

Наводненията в Сърбия взеха жертви и принудиха страната да обяви извънредно положение. До момента са евакуирани близо 6200 души. 

Обреновац трябва да бъде евакуиран напълно, заяви премиерът Александър Вучич. Целият град е под вода. Няколко души са с опасност за живота. До момента са евакуирани 2500 души. На мястото са 60 руски спасители, сили на жандармерията, армията и спешна помощ. Тежка е ситуацията в цялата Сърбия, както и в Босна и Херцеговина, където наводненията взеха жертви

 Първи руски самолет спасителни екипи на борда и хуманитарна помощ се приземи днес в Ниш. Очакват се и екип от спасители от Словения. 90% от град Обреновац е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава.
  В Сърбия 150 000 домакинства са без ток, наводненията взеха пет жертви вчера. Един човек е в неизвестност, хиляди са евакуирани от потопените си във вода жилища, а други пострадали очакват да бъдат спасени от екипите.
  Спасителните операции обаче са буквално битки за човешки животи, заяви сръбският министър без портфейл, отговарящ за извънредните ситуации Велимир Илич. Той подчерта, че лошото положение се дължи не на пропуските в системите за защита от наводнения, а на ненормално високите нива на водата, които не могат да бъдат контролирани.
  Подобно на Сърбия, където от три дни се изливат поройни дъждове, при наводненията в Босна загинаха 2 души.
 Хеликоптери на армията и на полицията възобновиха тази сутрин евакуацията на населението в Маглай и Добой, които са най-силно засегнати. Хърватия също изпрати два хеликоптера в района.
  Без ток и вода, хиляди жители са блокирани в домовете си. В цялата страна има свлачища.
 Синоптиците прогнозират още поройни дъждове за утре следобед.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток през идната седмица

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5 300 мегавата. Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности, за..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова. Спокойно е преминала нощта в двете погранични села,..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София.  "Първоначално тялото се бори с повишената температура чрез изпотяване , чрез разрастване малките..

публикувано на 13.07.24 в 07:25
Църквата

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Деца изучават религия в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец. Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна. До края на юли ще се обучат над 60 деца, разпределени на три групи. По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от..

публикувано на 13.07.24 в 06:35

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58