Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори етап от Плана за защита на населението стартират във Видинско

Снимка: Радио Видин

До края на деня във Видинско ще бъде стартиран вторият етап от Плана за защита на населението след падналите валежи и рязкото покачване на нивото на Дунав. Заседания проведоха общинският и областният кризисен щаб, на които бяха набелязани мерките за изпълнение при нива на реката от 850 до 930 см. 

В 12.00 часа нивото на реката при Видин достигна 819 см след повишение за последните 24 часа със 112 см, като втори пореден ден нивото се вдига с повече от метър. Измерванията вече се правят три пъти на ден - в 8.00, 12.00 и 18.00 часа. 

Тревожна е информацията за ситуацията в сръбския участък на Дунав, където за следващите дни се очаква нивото на реката да се повиши с до метър и половина, съобщи директорът на видинския клон на "Напоителни системи" Димитър Йоцов, а за четири дни нивото при хидротехническото съоръжение "Железни врати" е свалено с три метра заради очаквания приток. 

Във Видин вече работят пет от общо осемте отводнителни помпени станции заради наводнени терени от подпочвени води край дигите. Състоянието им е добро засега. По данни на "Напоителни системи" не са установени пробойни или слягане на дигите. Те се наблюдават ежедневно, има и четиричасово дежурство в помпените станции. 

Във Видин до края на деня ще бъдат сформирани групите за наблюдение и тези при аварийни ситуации в населените места край реката. Пълнят се 5000 чувала с пясък за диги при крепостта "Баба Вида" и "Телеграф Капия" като има готовност за още 5000 чувала. Ако бъде въведен втори етап, на места допълнително ще бъдат насипани 200 кубика земна маса. 

Очаква се следобед пътят Видин-Арчар да бъде затворен, така че преминаването ще става през Димово по главен път Е-79. Тревожна е също така ситуацията и по течението на Тимок. В Брегово е въведено денонощно дежурство, организирано е и пълнене на чували за диги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

С над метър се е увеличило нивото на Дунав при Лом

Нивото на река Дунав в района на Лом се е покачило с 113 сантиметра през последното денонощие и е достигнало 770 сантиметра. Водата е заляла най-ниските части на пристанището. Работата там продължава само на високите кейове. Останалите са прекратили..

публикувано на 17.05.14 в 15:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Боршош

"Класически" протест пред Столичната община срещу "чалгата пред НДК"

Протест с класическа музика пред сградата на Столичната община се обяви срещу "чалгата пред Националния дворец на културата", представена като културно мероприятие и за изграждането на войнишкия паметник пред НДК. Един протестиращите бе..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

СГС решава за Европейска заповед за арест за трима чужденци заради опита за убийството на Алексей Петров

Софийският градски съд ще заседава по искане на прокуратурата да бъде издадена Европейска заповед за арест за трима чужди граждани, които от 9 години се издирват с червена бюлетина на Интерпол, във връзка с опита за убийство на Алексей Петров през..

публикувано на 11.07.24 в 13:00

Общо 30 пожара са избухнали от началото на месеца

От началото на юли до момента са избухнали 30 горски пожара, изгорели са 2540 хектара горски площи, 68 ха гори са напълно унищожени, съобщават от Агенцията по горите. За първите шест месеца на тази година в страната са възникнали 211 горски..

публикувано на 11.07.24 в 12:53
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Ако вторият мандат отиде в ПП-ДБ и ни поканят, ще имаме разговор

Ако вторият мандат отиде в "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ни поканят на разговор с цел създаване на кабинет, ще имаме разговор. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на "Има..

публикувано на 11.07.24 в 12:35

Стачка на таксиметровите шофьори в Атина

Шофьорите блокираха таксиметровия транспорт в Атина с 24-часова стачка. Настояват за оттегляне на проектозакон, който, според тях, застрашава сигурността на пътниците. Нито едно такси не се движи в цялата област Атика. Голям брой автомобили..

публикувано на 11.07.24 в 12:25
Владимир Малинов в НС, архив.

Има неформално споразумение "Булгаргаз" да прехвърли част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни

Постигнато е неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с турската енергийна компания "Боташ" на трети страни. Това каза служебният министър на енергетиката по време на изслушване в..

публикувано на 11.07.24 в 12:16

Възможно е АЛДЕ да изключи от редиците си ДПС

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от..

публикувано на 11.07.24 в 12:11