Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наблюдателни постове за предотвратяване на пожари се изграждат край българо-турската граница

Наблюдателни постове за предотвратяване на пожари ще бъдат поставени през летните месеци в най-рисковите места, в близост до българо-турската граница, на територията на Държавно горско стопанство Елхово.

Над 2 000 декара широколистни и иглолистни гори са изпепелени през миналата година на територията на Ямболска област. Най-трудно достъпни са местностите около граничните села в общините Елхово и Болярово, където са бушували десетки пожари. Директорът на горското стопанство в Елхово Атанас Зотов беше категоричен, че ако не са били наблюдателните постове, щетите са щели да бъдат още повече.

Предвидили сме три пожаронаблюдатели да назначим за тазгодишния пожароопасен сезон. Единият ще бъде разположен на най-високата точка на село Лесово, другият ще бъде на най-високото в землището на село Крайново и третият - в землището на село Камен връх. Като ще бъдат оборудвани и с необходимата мобилна техника и при видимост на дим, на пожар ще сигнализират Държавно горско стопанство Елхово, пожарната.

Предстои до края на месеца и техниката, която ще бъде включена в жътвата на ечемика и пшеницата, да премине технически прегледи.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветелина Димитрова: Районът на Ботевград не е защитен от градушки

Районът на Ботевград не е защитен от градушки, обясни Цветелина Димитрова - ръководител на главната дирекция "Технически оперативни дейности" в Изпълнителната агенция за борба с градушките: "Нито с ракети, нито със самолети защитаваме Ботевград. След Ботевград облакът стана мощна суперклетка. В момента точно на юг от Ловеч е много тежко положението...

публикувано на 13.06.24 в 19:00

"Хизбула" атакува с дронове и ракети Северен Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" обяви, че е обстрелвала днес с ракети и с дронове шест израелски военни обекта едновременно - най-мощното нападение от октомври миналата година, когато избухна войната в ивицата Газа между Израел и палестинската групировка "Хамас". С "ескадрони от дронове камикадзе", се казва в съобщението на "Хизбула",..

публикувано на 13.06.24 в 18:50
В Атина, 13 юни 2024 г. Температурите остават много високи в цяла Гърция на 13 юни, на много места надвишаващи 40°  по Целзий.

Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C

Горещата вълна в Гърция Продължава и днес . На остров Крит температурата премина 44 градуса. Гореща вълна в Гърция Африкански прах с много високи температури покри днес Гърция. На Крит, Спарти, Тива високите температури създадоха задушлива атмосфера с влошено качество на въздуха. Властите взеха изключително строги мерки по опазване здравето на..

публикувано на 13.06.24 в 18:43

Москва достави учебни ядрени снаряди за руско-беларуското учение

В рамките на съвместно учение военни от Русия и Беларус доставиха учебни ядрени снаряди в пунктовете за съхранение на ракетна бригада и на летище на щурмовата авиация. Това съобщиха от министерството на отбраната в Москва. Във вторник беше дадено началото на втория етап от руско-беларуското учение, по време на което военните отработват готовността за..

публикувано на 13.06.24 в 18:39

Седмина задържани за незаконна преработка и производство на оръжия и боеприпаси

Прокуратурата в Ловеч и подразделението ѝ  в Тетевен разследват незаконна  преработка, производство и държане на оръжия, боеприпаси и взривни вещества.  Задържани са седем души. След проведена от ГДБОП-МВР специализирана полицейска операция на територията на областите Ловеч, Плевен и Враца, на 12 юни 2024 г.  от специализираните отдели на Главната..

публикувано на 13.06.24 в 18:27
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Аржентина се присъедини към групата за подкрепа на Украйна "Рамщайн"

Започна заседанието на Съвета НАТО-Украйна във формат министри на отбраната, в което участва и ЕС. Освен допълнителни и дългосрочни доставки на оръжие за Украйна, особено ПВО, те ще разискват и отговора на зачестилите случаи на саботажи, дезинформация и кибератаки срещу страните от Пакта.  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви,..

публикувано на 13.06.24 в 18:27
Село Къпиново

Кметът на Велико Търново призова да се даряват цигли и керемиди

Започна оценката на щетите от снощната буря с едра градушка в област Велико Търново. В Лясковец е обявено бедствено положение, а във Велико Търново е задействан общинският кризисен план за кризи, за да могат двете най-засегнати общини да получат държавна помощ за справяне с бедствието. Нанесени са огромни поражения по имоти, земеделска..

публикувано на 13.06.24 в 18:26