Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава да се покачва нивото на река Дунав в долната част на българския участък

| обновено на 19.05.14 в 12:18
Снимка: Ваня Минева
Продължава да се покачва нивото в долната част на българския участък и това ще продължи до края на седмицата, каза в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав Георги Георгиев: Най-тежко положение очакваме към четвъртък и петък. Това сме го съгласували с колегите от Румъния, които също следят движението на водните маси, които идват от Сърбия. По техни прогнози Железни врати 1 и 2 очакват да изпуснат по-голямо водно количество през следващите дни, което трябва да премине през българския участък от реката.

С половин метър се е вдигнало нивото на река Дунав край Русе за денонощие. Нивото на реката край Русе към 11.00 часа днес достигна 702 см спрямо условната кота "нула". Въведена е първа степен - повишено внимание, за заплаха от наводнение. Най-високата трета степен се въвежда над 800, а критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за града няма. Има разлив по участък от пътя в района срещу остров Люляка. Прави се дига от пръст и пясък в района. Подпочвените води също се покачват, но отводнителните помпени станции работят и ограничават заливните зони. 

В Брегово, общината, която първа посреща високите води на Дунав след Железни врата, вече има поражения на земеделски земи и стопански сгради. Според кмета на града инж. Милчо Лалов напрежението около брега на Дунав остава: Реката в момента е в коритото си, но продължават да прииждат води от сръбска територия и са опрели на голяма височина до изградените защитни съоръжения.

Той съобщи, че се извършват денонощни дежурства, доброволните формирования са в готовност, пълнят се и чували с пясък. Има готовност за евакуация на около 150 души, които живеят в застрашените от наводнение места, ако това се наложи. Къщите в района имат застраховки. 

В Никопол от снощи е обявена първа степен на опасност от наводнение. Градът се подготвя за справяне с евентуалната кризисна ситуация. Измереното ниво на Дунава в този участък е достигнало 708 сантиметра. Със заповед на кмета Емил Бебенов са определени групите за денонощно наблюдение на реката. Проверени са всички  отводнителни станции. Актуализиран е и планът за евакуация на населението при необходимост. Кметът е категоричен, че общината ще може да осигури подслон за всички нуждаещи се. Вдига се и нивото на подпочвените води. Тази сутрин са установени води в шахтите на дружество "Винпром". Хората от крайдунавския град се тревожат, че водата скоро може да проникне в мазетата им. При достигане на  критичното ниво от 800 сантиметра, реката може да излезе от коритото си и от високите води да бъдат залети 57 къщи от крайбрежната ивица. 

Засилени са мерките за сигурност и в другите общини на Плевенска област по поречието на река Дунав - Долна Митрополия, Гулянци и Белене. В село Байкал започна изграждането на изкуствена дига. При проверката си в застрашените райони областният управител на Плевен Илиян Йончев препоръча и денонощното следене на нивата на реките Искър, Вит и Осъм

Според директора на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов за момента обстановката около българския участък на река Дунав е сравнително спокойна. Във Видин и в Лом са въведени трите степени на плановата защита при високи дунавски води, изграждат се временни диги.

В Сърбия жертвите в резултат на наводненията надхвърлиха 40 души, вероятно ще станат повече след отдръпване на придошлите води. В Чехия има двама загинали, наводнения има в Източна и Северна Чехия. Наводнения заплашват Южна Полша, където нивото на реките рязко се покачи заради проливните дъждове, предаде РИА Новости.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Нивото на Дунав при Видин спадна малко

Нивото на река Дунав при Видин се понижи с 19 сантиметра и достигна 810 сантиметра за последното денонощие. Мерките за защита от високи води обаче остават в сила. Следи се и състоянието на дигите. Взети са всички превантивни мерки, свързани с..

обновено на 19.05.14 в 15:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

БТА е носителят на наградата "Аполон Токсофорос" на тазгодишната "Аполония"

Българската телеграфна агенция е новият носител на наградата „Аполон Токсофорос“. Тя се присъжда от фондация „Аполония“ за значим принос за развитието на българската култура и представянето й зад граница. На 40-тото юбилейно издание на Празниците на..

публикувано на 30.08.24 в 01:50
Президентът Румен Радев

Президентът призова МС да предложи две жени за еврокомисар

Президентът Румен Радев призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол. Това, което е в писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер, е двама кандидати,..

публикувано на 29.08.24 в 21:32

Нов заместник-министър и нов заместник главен секретар на МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните..

публикувано на 29.08.24 в 21:14

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон", които притежават..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше..

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица...

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда..

публикувано на 29.08.24 в 19:54