Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намериха трите загубили се момчета в Стара планина

| обновено на 20.05.14 в 18:12

Намериха живи и здрави трите загубили се момчета в Стара планина. Виктор, Веселин и Христо са открити до село Тъжа, което са намира на около 15 км от Калофер. Преходът, който са извършили от мястото на последното им обаждане, в което се търсили ориентири, до село Тъжа е около 30 км в много труден терен. 

Момчетата са се придвижвали до Тъжа, когато видели кола на пътя. Шофьорът на автомобила ги е откарал до центъра на селото, където ги посрещнаха родителите им и спасителите, ръководили мащабната акция по издирването им.

Веселин отказа да говори пред медиите. Той е леко пострадал, след като скално парче е паднало върху ръката му.

Виктор и Христо разказаха, че през трите дни са пили само вода и според тях са извървели около 100 км. Момчетата разказаха, че са тръгнали към Райското пръскало, но се оказали, според тяхна преценка, до връх Ботев.

Над 50 планински спасители и още толкова доброволци се включиха в издирването на трите момчета в Стара планина. След като термостатът на хеликоптера на "Гранична полиция" тази сутрин засече три точки на движение, спасителите обходиха района на Южен Джендем, Малка-голяма Бъзовица, хижа "Тъжа" и местността Триглас.

В събота Виктор, Веселин и Христо са тръгнали неподготвени за планински преход към хижа "Рай". Тази местност е импровизиран сборен пункт, откъдето потеглят и се връщат екипите на спасителите. Председателят на УС на "Планинската спасителна служба – доброволци" Веселин Ганчев заяви, че работата на екипите е била много затруднена. По думите му има множество стръмни скали по дадените координати. По думите му картината се е усложнила и от силния шум на водите. Открита е била колата на момчетата. В нея е намерена и екипировка. Не е ясно обаче защо момчетата са потеглили, без да вземат по-дебели дрехи.

Три хеликоптера бяха включени в спасителната операция на планинската служба по издирването. Две от машините са оборудвани с термокамери, а единият хеликоптер има и технологично оборудване за издирване, предоставено от "Гранична полиция". В акцията се включиха и две кучета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 50 планински спасители и хеликоптер издирват загубилите се студенти в резерват "Джендема"

Планинските спасители на Българския Червен кръст отправят призив към всички, които евентуално са видели в събота - 17-и май, в Стара планина тримата изгубили се младежи или разполагат с информация за тях, да подадат сигнал на телефон 02/963 20 00...

обновено на 20.05.14 в 09:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59