Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екзакта" прогнозира избирателна активност от около 35 на сто и преднина на ГЕРБ пред Коалиция за България

Избирателна активност от около 35 на сто на евроизборите в неделя прогнозират от "Екзакта рисърч груп". Според прогнозата на агенцията е възможно активността да се вмества в интервала от 32 до 38 процента. При активност от 35 на сто очакваме да гласуват около 2 400 000 българи, посочват от "Екзакта".
При изготвянето на прогнозата са ползвани данни от национално представително проучване на агенцията, проведено сред 1250 пълнолетни българи, което е приключило на 19 май. Резултатите от това проучване не отразяват тенденциите от последната седмица на кампанията, уточняват от "Екзакта". Изследването е възложено, изпълнено и финансирано от "Екзакта Рисърч Груп".
Според прогнозата на агенцията ГЕРБ получава 28,5 на сто от вота на твърдо решилите да гласуват и ще има 6 мандата. Коалиция за България има 24 процента от гласовете на твърдо решилите на отидат до урните или 5 мандата, ДПС - 11,3 на сто и 2-3 мандата, "България без цензура" - 11,1 на сто и 2-3 мандата, Реформаторският блок - 6,2 на сто и един мандат, а АБВ - 5,8 на сто - с нула или един мандат.
Правят впечатление близките изходни позиции на ДПС и ББЦ преди последната седмица на кампанията, коментират от "Екзакта".
Известно предимство има ДПС, чийто електорат е с по-голямо твърдо ядро от електората на ББЦ. Ако някоя от двете партии получи 3 мандата, или ако и двете партии получат по 3 мандата, това може да лиши някоя от по-малките партии от представителство в Европейския парламент, посочват социолозите. В рамките на настоящото проучване регистрираме мобилизация сред избирателите на "Атака" и на НФСБ, но не разполагаме с данни, които да позволяват да прогнозираме мандат в ЕП за тези формации, посочват от "Екзакта". "Атака" получава 4,1 на сто от гласовете на категорично гласуващите, а НФСБ - 3,8 процента.
При активност около и над 40 процента съществува възможност ГЕРБ и БСП да получат по един допълнителен мандат за сметка на по-малките партии. При много ниска активност неизвестните нарастват, като най-вероятно подобен резултат би бил благоприятен за партиите с най-твърди електорални ядра, уточняват от "Екзакта".
Информацията е на БТА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мамуду Гасама беше приет от френския президент Еманюел Макрон

Макрон дава френско гражданство на мигрант, спасил висящо от 4-ия етаж момче (ВИДЕО)

Млад мигрант от Мали, спасил 4-годишно момче, висящо от балкон на 4-ия етаж в Париж, като се изкачи по фасадата на сградата с голи ръце, ще получи френско гражданство, съобщи президентът Еманюел Макрон. На Мамуду Гасама, който се срещна днес с Макрон, след като видео от спасителната му операция стана популярно в социалните медии, ще бъде..

публикувано на 28.05.18 в 12:30