Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК се обяви за замразяване на "Южен поток"

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия се обяви за спиране на проекта „Южен поток” до привеждането му в пълно съответствие с европейското законодателство. Тази позиция е част от предложената днес стратегия за енергийната сигурност в Евросъюза.

Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност, проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на Европейския съюз. Това гласи един от приетите днес от Еврокомисията документи, които ще бъдат предложени за одобрение от Европейския съвет през юни, когато там ще се обсъжда енергийната сигурност.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който днес даде специална пресконференция за стратегията за енергийна сигурност, не спомена този аспект, въпреки че беше питан многократно за „Южен поток”. Комисарят обаче определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия по проекта. Той обясни, че в момента се прави преглед на елементите от това споразумение, които не отговарят на европейското законодателство, и се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Южен поток транспорт": Морската част ще завършва на външна граница на ЕС

След като стана известно, че заради неспазване на европейските правила в споразуменията за "Южен поток", Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България, от компанията "Южен поток транспорт" заявиха, че морските газопроводи, които доставят..

публикувано на 28.05.14 в 18:35
Гюнтер Йотингер

Гюнтер Йотингер определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти за "Южен поток"

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия за "Южен поток". Йотингер обясни, че в момента се прави преглед на елементите от..

публикувано на 28.05.14 в 15:46

ЕК ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на правилата в споразуменията за "Южен поток”

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски , че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”. Това стана след като..

обновено на 28.05.14 в 10:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като..

публикувано на 13.07.24 в 11:20

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои..

публикувано на 13.07.24 в 10:30
Виктор Орбан

Даниел Хегедюш: Орбан се подиграва на Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече към края на втората седмица на ротационното си председателство на Европейския съюз под мотото "Make Europe Great Again", или съкратено MEGA. Също като MAGA на Доналд Тръмп в Америка. През тези две седмици..

публикувано на 13.07.24 в 10:00