Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват националните игри за пациенти с трансплантации и на диализа

Шестите национални игри за трансплантирани и диализирани започват днес в Сливен. Организатор на двудневната проява, която за пръв път ще бъде извън столицата, е сливенският Обществен съвет за подкрепа на донорството.

Целта на събитието е да популяризира донорството и да стимулира трансплантациите у нас, да повиши самочувствието и да провокира желанието за спортни изяви на хора с трансплантации и на диализа.

В игрите се включват 46 участници на различна възраст от цялата страна. Те ще се състезават в осем вида спорт - лека атлетика, плуване, бадмингтон, тенис на маса, дартс, шах и билярд.

По време на игрите ще бъде определен отборът, който ще представя България на Европейски игри за трансплантирани и диализирани през август тази година в Полша.

На 1-ви юни участниците в игрите ще бъдат наградени от известните спортисти Момчил Караилиев, Станка Златева, Красимир Костов и Михаил Желев.

Събитието започва довечера с парад по централните градски улици до площад "Хаджи Димитър" и вечер в памет на донорството.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.

Пети жертви на израелски удари в Южен Ливан

Петима души са загинали при израелски въздушни удари в град Набатия в Южен Ливан тази сутрин. Израелски изтребители подновиха атаките в южната част на столицата Бейрут. Две сгради - на общината и на сдружението на общините са попаднали под израелските удари в Набатия. Сред загиналите е и кметът на града. Спасителните екипи издирват оцелели..

публикувано на 16.10.24 в 12:21
Владислава Цариградска

Сарафов поиска от МВР справка за заплахите за живота на Владислава Цариградска

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от изпълняващият функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков до 22 октомври да му предостави справка за всички налични в министерството данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска и нейни близки. Съдия..

публикувано на 16.10.24 в 12:10
Дейвид Лами

Британският външен министър ще посети Китай

Британският външен министър Дейвид Лами се отправя на посещение в Китай. Посещението е част от усилията на лейбъристите да подобрят отношенията с Китай, след като те се влошиха при няколкото последователни предходни консервативни правителства. Дейвид Лами ще проведе тази седмица срещи на високо равнище в Китай. Министърът на финансите Рейчъл..

публикувано на 16.10.24 в 12:06

Трус с магнитуд 5,9 разлюля Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер разтърси днес Източна Турция, предаде БТА. Трусът бе регистриран в град Кале, окръг Малатия, в 10:46 ч., съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). По данни на Евросредиземноморския сеизмологичен център земетресението е било от..

публикувано на 16.10.24 в 11:50

Ива Дойчинова: БНР трябва да работи за спечелване на аудитория и във възрастовата група 18-35 г.

В Съвета за електронни медии продължават изслушванията  на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио. Днес първа представи визията си Ива Дойчинова. Тя залага на превръщането на БНР в лидер на обществения диалог, истината и културата. Ива Дойчинова предлага и нова управленска структура с продуцентски центрове. Според..

публикувано на 16.10.24 в 11:45
Иранският министър на външните работи Абас Арагчи.

Техеран заплаши с "решителен отговор" на всяка израелска атака

Иранският външен министър Абас Арагчи предупреди в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че Техеран ще отговори решително на всяка израелска атака, предаде АФП. "Иран полага значителни усилия за защита на мира и сигурността в региона, но е напълно готов да отговори решително на всяка авантюра от страна на Израел и..

публикувано на 16.10.24 в 11:39

Ултрамаратонци подпомогнаха каузата на фондация "Ела и ти"

Над 250 души с увреждания са били сред природата благодарение на фондация "Ела и ти". Привлечени са над 450 доброволци, без чиято подкрепа това би било невъзможно. Това обясни пред БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Хора с увреждания в планината: Мисия възможна Гергана Дойчинова: Целта ми е хора с увреждания да се потопят в места, до..

публикувано на 16.10.24 в 11:27