Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 100 души от село Априлово в община Попово са блокирани по домовете си

Критична е била обстановката през изминалата нощ във Велико Търново и Габрово заради наводненията

| обновено на 31.05.14 в 15:13
3
Мост в с. Първомайци
Снимка: Катя Чорова

Критична е била обстановката през изминалата нощ във Велико Търново и Габрово заради наводненията там. Това съобщи директорът на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов:

Тази нощ в областите и градовете Велико Търново и Габрово имаше малко усложнена обстановка. Наложи се щабовете на градовете да бъдат събрани, всички служби да се задействат, в резултат на което към момента обстановката се нормализира. Наводнени са десетки къщи в Габрово и Велико Търново. За радост, нямаме загинали, няма пострадали хора. В село Априлци, Търговищко, е имало наводнение, като причината е преливник на язовирна стена при язовир "Росица". Нямаме загинали и пострадали. Има наводнени селскостопански дворове, земеделска техника и осем избени помещения на къщи.

Нивото на река Янтра във Велико Търново спадна, след като през нощта надхвърли критичните 8 метра в старата част на града В 3 часа през нощта река  Янтра заля  двора на църквата "Свети 40 мъченици"", но не наводни самия храм. Заради критичната ситуация в крайречния район в старата част на града кметът  Даниел Панов свика общинския кризисен щаб и бяха въведени непрекъснато наблюдение на реката и постове в критичните участъци. В момента нивото на Янтра е 6 метра и не създава опасност за наводнения. Придошлите води затлачиха  с дънери и клони мост в село Първомайци, община Горна Оряховица. Движението по моста веднага беше спряно, за да се разчистят със специализирана техника наносите и да се предотвратят наводнения в селото. Продължава почистването на моста, но вече е осигурена проводимост на реката и тя не застрашава населението. Екипи на службата за пожарна безопасност и защита на населението са участвали в отводняването на приземни етажи на 5 къщи във Велико Търново и град Елена.

Близо 100 души от село Априлово в община Попово са блокирани по домовете си заради наводнение предизвикано от изпускането и преливането на язовирите в селата Росина и Пресиян. Приливната вълна тази сутрин е наводнила част от избените помещения и селскостопански сгради в по-ниските части на селото. Застрашените жители за преместени на безопасно място, поясни заместник кметът на община Попово Трифон Трифонов.

В Априлово са откъснати 28 къщи, от които осем са наводнени, хората своевременно са евакуирани. В момента с машини с висока проходимост и с лодки закарахме хляб и продукти на хората от  откъснатите къщи в село Априлово.

Дворовете на 15 къщи в шуменския квартал Макак са залети с вода, съобщи Красимир Косев - специалист "Гражданска защита” в общината. Причината са придошлите води на река Мътнишка. Наводнено е мазе на една от къщите, но няма пострадали хора или животни. Река Мътнишка е повишила сериозно нивото си и в село Мадара. Залят от водите е и един от мостовете в населеното място. Красимир Косев коментира, че това е станало заради построен преди години бетонен бент, който сега спира високите води и те са покрили мостовото съображение. На място е пристигнала комисия, която ще търси решение на проблема. За момента няма къщи или дворове, които да са залети от придошлата вода. Язовирите в селата на община Шумен за  момента не създават проблеми.

С 16 см е спаднало нивото на река Осъм в Ловеч и тази сутрин то е било 150 см. В Троян са измерени 122 см при 126 вчера. Нивото на река Вит в Тетевен се е покачило с 23 см, като днес то е 176 см. С над 20 см се е увеличило нивото на река Черни Вит. Най-обилни през последното денонощие са били валежите в района на Черни Осъм - 35 литра на кв.м. В Априлци са измерени 27,4 л/кв.м, в Тетевен 23 л/кв.м, в Ловеч 17 л/кв. м. Няма данни за паднали градушки в областта, както и сигнали за пострадали хора, наводнени жилища и пътни участъци, съобщиха от Гражданска защита.

Валежите в Габрово, които продължават повече от 40 часа, нанесоха поражения на пътната инфраструктура, активизираха свлачища, предизвикаха преливане на дерета и наводнения. Паднали са 95 литра дъжд на квадратен метър. В общината няма бедстващи хора и наводнени жилищни помещения, но има опасност водата да нахлуе в домовете на хората от ул. "Бодра смяна" в града. Аварийни екипи почистват улиците, по които наносите пречат на движението. Запълват се участъците с изронена настилка. По пътя към връх Шипка има пропадане, което е сигнализирано. Десетки са сигналите за наводнени мазета и приземни етажи, на които вече е отреагирано. Деретата, които преливат, са пълни с автомобилни гуми и предмети от бита, посочиха след обходи на място екипите от общинския щаб. Отпадъците, захвърлени в коритата, не за първи път създават предпоставки за наводнения. Засега няма опасност от прииждане на водите на река Янтра в Габрово /на снимката/, макар че нивото ѝ се е повишило с повече от 2 метра. В язовир "Христо Смирненски" има достатъчно свободен обем и не се налага да се изпуска.

Близо 70 литра дъжд на квадратен метър паднаха през последните 48 часа над Хасково, информираха от метеорологичната обсерватория. Въпреки обилните валежи, в областната противопожарна служба са получили само сигнали за наводнения в складовата база край Хасково. Около 60 литра дъжд на квадратен метър се е излял в Разградска област през последното денонощие. Няма опасност от преливане на водоеми. Превантивно се извършва изпускане само на най-големия язовир в района „Бели Лом”, въпреки че количеството вода в него е наполовина от обема му. Отводняват две мазета на къщи в град Цар Калоян. 
Информацията е на кореспондентите на БНР в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Нивата на реките в община Велико Търново вече са нормални и под критичните граници

Нивата на реките в община Велико Търново вече са нормални и под критичните граници. След критичната ситуация тази нощ, когато нивото на   Янтра във Велико Търново надхвърли 8 метра и създаде опасност от наводнения, кметът Даниел Панов..

публикувано на 31.05.14 в 15:12

Веселинов: Преливането на язовира в село Росина е главната причина за наводненията в Априлово

Преливането на язовира в село Росина, е главната причина в продължение на години село Априлово да бъде наводнявано. Нивото на язовира не се контролира чрез изпускателните кранове и затова, когато водата излезе през преливника, причинява огромни щети на..

публикувано на 31.05.14 в 15:06
Наводнението в Габрово

Обстановката в Габрово остава тревожна след 45-часовия дъжд

Обстановката в Габрово постепенно са нормализира, но остава тревожна, след като интензивните валежи през последните две денонощия причиниха сериозни щети. Не е постъпвала информация за бедстващи хора, няма квартали и села без ток. След като..

публикувано на 31.05.14 в 15:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи,..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е..

публикувано на 28.03.24 в 20:03
Джон Кърби

Кърби: Предупредихме писмено Москва за възможна екстремистка атака

Съединените щати отхвърлиха твърденията на руския Следствен комитет, че четиримата таджики, които са обвинени, че са извършили терористичния акт в Подмосковието миналия петък, били свързани с украински националисти. Киев: Руските служби са знаели месец..

публикувано на 28.03.24 в 20:02

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан..

публикувано на 28.03.24 в 19:01