Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

168 милиона деца по света трябва да работят за прехраната си

Снимка: БГНЕС

168 милиона деца по света са лишени от детство и възможност за образование, защото трябва да работят за прехраната си. Това отчита Международната организация по труда в Световния ден срещу детския труд. 

У нас трудът до 14-годишна възраст е забранен, а младежите на възраст между 16 и 18 години могат да се трудят при облекчени условия на работа. Законът изисква децата, които искат да работят, да получат разрешение от Инспекцията по труда. Те трябва да са преминали медицински преглед. Лятото е сезонът, когато Инспекцията дава най-много разрешения. При липса на подобен документ детският труд се смята за престъпление, за което задължително се уведомява прокуратурата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Поглед към  гръцката столица Атина, архив.

В Гърция увеличават минималната заплата, според синдикатите -- недостатъчно

Синдикатите в Гърция недоволстват от процента, с който правителството смята да увеличи минималната заплата.  Правителството на премиера Мицотакис  потвърди възможностите за постепенно покачване на минималната работна заплата. До 2027 година, когато изтича мандата на консервативното правителство, брутната минимална работна заплата ще достигне 950 евро...

публикувано на 13.10.24 в 15:46

Доставят 1300 бюлетини и две машини за частичните избори в дупнишкото село Бистрица

За частичните избори в дупнишкото с. Бистрица, които ще се проведат на 20 октомври, щ е бъдат отпечатани и доставени 1300 бюлетини, както и две машини, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Ще бъдат разкрити две секционни избирателни комисии. Подготовката за вота върви нормално, посочиха от ОИК. Кандидатът за кмет на..

публикувано на 13.10.24 в 15:18
Бенямин Нетаняху

Нетаняху призова ООН да евакуира мироопазващите си сили в Ливан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е призовал Организацията на обединените нации да евакуира своите мироопазващи сили ЮНИФИЛ от зоните на бойни действия в Ливан, предаде "Ройтерс". Нетаняху заяви, че израелската армия неколкократно е искала силите на ООН да бъдат изтеглени, тъй като по думите му присъствието им в района ги превръща в заложници на..

публикувано на 13.10.24 в 14:35

Петковден - празник на севлиевското село Богатово

Празникът на севлиевското село Богатово събира на обща трапеза жителите и гостите в този край. Сборът по традиция е за Петковден, когато Севлиево почита своята покровителка Света Петка Българска. Новото тази година е завръщането на местните хора към едно старо занятие - за приготвяне на маджун. Самодейците от Богатово искат да върнат на..

публикувано на 13.10.24 в 13:37
Владимир Николов

Владимир Николов: Не е проблем, че има една кандидатура за главен прокурор

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура . Това каза пред БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, като подчерта, че от организацията наблюдават процедурата за избор на главен прокурор и следят "всички процеси от близо: "Ще ми се дебатът да бъде професионален, а..

публикувано на 13.10.24 в 12:56