Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 20% от родилките у нас имат нужда от преливане на кръв

Снимка: Галина Ганова

Основна причина за черния пазар на кръв у нас е, че има малко добороволни кръводарители. Това заявиха от Български алианс за кръводаряване в навечерието на Световния ден на кръводарителя. За втора поредна година  в болницата за женско здраве „Надежда“ в столицата се проведе кръводарителска акция. 20% от родилките у нас имат нужда от преливане на кръв вследствие на операции. Затова и тазгодишната кампания на СЗО е насочена към опазването на майчиното здраве. Заместник-председателят на Българския алианс за кръводаряване Драгомир Славев обясни ползата за кръводарителите:

Важно е да се знае, че всеки кръводарител се изследва за тразвесивни инфекции, хепатит Б и С и СПИН, а после тези изследвания се предоставят на кръводарителя. Чрез интернет си изтегля резултатите и по този начин знае, че е здрав и се чувства защитен.

Първите двама доброволци в акцията бяха служители на болницата.

Всеки човек трябва да се замисли дали да не помогне малко на системата. Трябва човек да си изпълнява дълга към обществото. Това спасява живот, така че редно е да се помогне.

Дарената кръв се възстановява като количеството течност от организма в рамките на 48 часа, а като качество - в рамките на няколко дни. По този начин се активизират силите на организма. Така той работи на по-високи обороти и се стимулира имунната система, казват лекарите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полицаи охраняват оръжейното изложение в Мелбърн, 11 септември 2024 г.

Демонстрация и сблъсък с полицията пред оръжейно изложение в Мелбърн

Антивоенни демонстранти влязоха днес в сблъсък с полицаи пред оръжейно изложение в австралийския град Мелбърн, като полицията прибягна до употребата на сълзотворен газ, гумени куршуми и лютив спрей, предаде Ройтерс. Стотици хора се събраха на мястото, където на две години се провежда Международното оръжейно изложение на сухопътните сили...

публикувано на 11.09.24 в 09:05
Валя Гигова

Адвокат Валя Гигова за казуса с двете ДПС-та: Нито ЦИК, нито съдът могат да избират

Не може вътрешнопартиен проблем да бъде пренасян в публичното пространство и то в един изключително важен момент. Партиите насила в избори не участват . Това коментира в интервю за БНР адвокат Валя Гигова във връзка с напрежението около явяването на различните крила на ДПС на предстоящите предсрочни избори. " Не може да се очаква нито..

публикувано на 11.09.24 в 08:37

Кой надделя в дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп?

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп очертаха основните си различия във Филаделфия. В този първи разгорещен дебат между двамата Харис целеше да покаже визията си пред повече американци в момент, в който покачването в подкрепата за нея е в застой. В продължилия около 90 минути по Ей Би Си, модериран от Дейвид..

публикувано на 11.09.24 в 08:36
Георги Проданов

Георги Проданов: Сегашната ситуация не дава шанс на нищо ново, което да оцелее

Сегашната ситуация не дава шанс на нищо ново да се появи и да оцелее . Това е мнението на политолога Георги Проданов. Според него партиите вече са в ситуация, в която са се загубили повече от самите избиратели по отношение на това какви са техните цели на едни избори . Това е резултат от всички тези неслучили се управления и парламенти в..

публикувано на 11.09.24 в 08:23

На кръгла маса: Обсъждат опасни ли са стоките от китайските платформи за онлайн търговия

Бързото и безконтролно навлизане на китайските платформи за онлайн търговия, съмнителното качество на продуктите и здравните последици от това, ще бъдат фокусът на кръгла маса, организирана от Българската стопанска камара и Българската асоциация кръгов текстил. Целта на форума е да посочи здравния риск, както и да компрометира установените лоялни..

публикувано на 11.09.24 в 08:12

Навършват се 23 години от терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Днес се навършват 23 години от смъртоносните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. При атаките от 11 септември 2001 година терористичната мрежа "Ал Кайда", оглавявана от саудитеца Осама бин Ладен, похитители превзеха едновременно 4 граждански самолета. Два от тях удариха кулите близнаци на Световния..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Земеделският министър Георги Тахов

Изслушват министър и зам.-министър заради проблема с пашуването в националните паркове

Парламентарната комисия по земеделие ще изслуша служебния министър на земеделието и ресорния заместник-министър на околната среда и водите във връзка с възникнали проблеми при изкарването на животни на паша в националните паркове. Заради възникнали проблеми в резултат на изготвените планове за паша в националните паркове, още през февруари..

публикувано на 11.09.24 в 07:55