Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ атакува идеята за парк "Българско Черноморие"

Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ атакуваха идеята на Министерството на околната среда и водите за създаването на Национален парк "Българско Черноморие". Лиляна Павлова - депутат от ГЕРБ и бивш регионален министър, заяви, че това ще доведе до големи разходи на държавата и заподозря съмнителен подход към обособяване на зоните на парка:

Предвиденото, така нареченият парк "Българско Черноморие", включва много зони - частни терени, за които ще трябват стотици милиони, милиарди, както изчисляват някои, за да бъдат отчуждени. И не само това. Много удобно, в списъка, който включва този парк "Българско Черноморие", именно тези имоти, и Карадере, и Камчийски пясъци, и Корал, и Иракли, те просто не влизат. Много удобно, много хитро, в мътната вода най-лесно е да могат да се оправят всички тези неща.

Според ГЕРБ решенията са свързани с обявяване на вече картираните 19 зони за защита на обитанията, незабавното утвърждаване на кадастрираните карти за дюните и въвеждане на общите устройствени планове на общините.
През юли миналата година Народното събрание взе решение за създаването на парка с цел опазване на последните незастроени крайморски територии.

Днес неправителствени организации и собственици на имоти по бургаското крайбрежие бойкотираха общественото обсъждане за създаване на Национален парк "Българско Черноморие".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Активисти от Асоциация "Българско Черноморие" протестират пред Областната управа в Бургас

Активисти от Националната асоциация "Българско Черноморие" протестират пред Областната управа в Бургас. Те се обявяват срещу създаването на Национален парк по Черноморското крайбрежие. В градинката срещу Областната управа в Бургас започнаха да се..

обновено на 17.06.14 в 12:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването...

публикувано на 27.07.24 в 18:14
Виктор Орбан

Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо"

Унгарският премиер Виктор Орбан окачестви управлението на Русия като "рационално и предвидимо" и посочи, че Украйна няма да успее да осъществи надеждите си за членство в Европейския съюз и НАТО. Орбан прогнозира, че везните на световната политика ще се..

публикувано на 27.07.24 в 17:26
Снимката е илюстративна

Пожарът в планината Пъстрина край Монтана е изгасен

Пожарът в планината Пъстрина край Монтана е изгасен.  Вчера и днес огнеборци гасиха сухи треви и храсти на площ от над 4000 декара. Пожарникари ще продължат с наблюдение на място да не се разрази отново огън в района. Продължава борбата с пожара в..

публикувано на 27.07.24 в 17:09
Жералд Дарманен

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп транспорта

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен не изключи вероятността да е имало чуждестранна намеса в саботажа, заради който голяма част от железопътния транспорт във Франция беше блокиран часове преди откриването на Олимпийските игри вчера,..

публикувано на 27.07.24 в 17:02

В Смолян предлагат училища и детски градини да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения

Общинският съвет в Смолян предлага четири детски градини и пет основни училища в села в общината да бъдат включени в списъка със защитени учебни заведения.  С тяхното запазване ще бъде гарантиран достъпът до образование на децата от малките населени места..

публикувано на 27.07.24 в 16:55
Марсоходът на НАСА

"Пърсивиърънс" откри скала с характеристики за възможен микробен живот на Марс преди милиарди години

Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" откри скала с характеристики, които подсказват, че преди милиарди години на червената планета е имало възможен микробен живот, съобщиха от космическата агенция на САЩ. Търсенето на живот на Марс е основна цел на мисията...

публикувано на 27.07.24 в 16:36