Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено във Великотърновско, Шуменско и Пазарджишко

| обновено на 20.06.14 в 12:19
Килифарево
Снимка: БГНЕС

Областният управител на Велико Търново инж. Георги Ранчев заяви в предаването "Преди всички", че нощта е била тежка, но от сутринта обстановката се нормализира, река Янтра се прибира в коритото си, нивото е паднало с повече от 2 метра. Няма бедстващи хора, но има девет населени места без ток заради безопасността на жителите. Няма населени места без вода. Най-критично е било положението в Килифарево и Дебелец. Няма пострадали хора. Ситуацията се нормализира.

Кметът на село Килифарево Димитър Събев каза, че все още не е освободено от водната блокада семейство с жена инвалид. Обстановката се нормализира, декларира той. Започнал е оглед на щетите, тепърва ще се уточнява от какво ще има помощ населението. Всичко по протежението на реката, 2-3 км, е било под вода, хората са евакуирани.

Десетки души са евакуирани от къщите си в Килифарево, съобщи инж. Георги Ранчев. Високата приливна вълна е дошла от реките, идващи от Стара планина, но се очаква водите да се влеят в Янтра, което може да застраши живеещите в крайречните зони на Велико Търново. Във всички критични точки са разположени екипи с представители на Гражданска защита, противопожарната служба, военни отряди и доброволчески формирования. Около полунощ заради критично високите нива на р. Янтра са евакуирани жители на крайбрежните квартали на Велико Търново, с. Първомайци и Долна Оряховица. По думите на областния управител нивото на р. Янтра е около 7 метра при критични 8,5 метра.

От пороя е отнесен дървеният мост на р. Белица до Килифаревския манастир. В Дебелец сериозно са пострадали обекти от промишлената зона на града. Най-големи са щетите, нанесени в дворовете на хората и унищожената селскостопанска продукция. Има отнесени автомобили. Източва се поетапно язовир "Йовковци", около 50 куб. метра на секунда. Във всички пострадали от дъждовете райони е възстановено електрозахранването. Създава се организация за почистването на пътищата и мостовете. Затворен за движение остава Проходът на Републиката и южният пътен възел край Велико Търново.

Разговорът с Георги Ранчев можете да чуете от звуковия файл.

Свидетел на пороите край Велико Търново разказа в предаването ни "Преди всички", че институциите в града са били подготвени и благодари за навременната им реакция, благодарение на която той е бил спасен.

Бедственото положение в Дряново остава, след като вчера река Дряновска преля. Разрушени са улични настилки в общината, трудно проходим е пътят от Царева ливада към Трявна. Над 50 са наводнените къщи. Водата е нахлула в хотел и производствени сгради в града. Наводнени са и двата стадиона в Дряново.

Късно снощи е приключила работата на спасителните екипи в Смирненски, община Брусарци. Селото пострада вчера от обилни валежи, а 5-има души са евакуирани.

Най-тежка към момента в Шуменска област е ситуацията с няколко язовира в Смядовско, съобщи областният управител Венцислав Венков. Около 170 животни са се удавили. Жената, която се е грижила за животните, е спасена в последния момент. 

За близо час нивото на река Камчия в Смядово се е повдигнало с два метра, язовирът в Александрово прелива, в Кълново е прелял с 80 сантиметра, може би ще прелее язовир "Качата", който е до военния завод в Смядово. В Нови пазар, в село Приселци няма ток. Изпратен е екип на ЕНЕРГО ПРО. Язовир "Триадица" се изпуска през преливника, в Каравелово е наводнен центърът и джамията от дъжда. Трябва да проверим точно как стоят нещата с язовира в Избул, защото там имаше проблем със стената и той се изпуска от два дена в посока към язовира в Нови пазар. Надявам се да овладеем ситуацията, каза Венцислав Венков.

7 потенциално опасни язовира на територията на област Шумен преливат в момента. Това са "Маломир", "Станянци", "Каравелово", "Тръница", "Янково", "Кълново" и "Дибич", съобщи Наско Канавров от Басейновата дирекция. Наблюдава се язовира в село Избул, където има проблем с язовирната стена.

Пороят е наводнил къщи в село Крива река, община Никола Козлево. Цялата улична настилка е отнесена. В с. Каравелово вода е влязла в сградите на кметството и читалището, като на места нивото достига 2 метра.

Язовир "Голуша" край Стрелча прелива, но няма опасност да бъдат засегнати населени места, съобщиха от областното управление за пожарна безопасност в Пазарджик.

Заради свличане на скални маси по родопското дефиле, шофьорите трябва да са по-внимателни по трасето Варвара-Велинград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МОСВ: Очаква се увеличаване на равнищата на Янтра, Русенски Лом, Камчия и на южните черноморски реки

Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министреството на околната среда и водите предупреди, че се очаква рязко повишаване на нивата на реките : Янтра, Русенски Лом, Камчия, Велека, Резовска и Ропотамо. Има вероятност за локални..

публикувано на 20.06.14 в 11:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в..

публикувано на 09.08.24 в 18:17