Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ломска художничка показва красотата на природата в изложба

3
Снимка: Владимир Недев

Самобитната ломска художничката Ибоя Здравкова ще представи днес своята трета самостоятелна изложба. Ценителите на изобразителното изкуство могат да видят над 50 нейни живописни творби в общинската художествена галерия "Поломие". Посветена на живописта, авторката открива теми и сюжети в картините си сред очарованието на природата. Тя е позната на широката публика предимно със своите пейзажи и натюрморти.
   
Вдъхновява ме природата. Всичко, което виждам в нея, е прекрасно и искам да го пресъздам в картините си. Опасявам се, че един ден, ако всичко това загине, поне нещичко от тази красота да остане в спомените на хората - разказва художничката. 


В експозицията зрителите могат да видят както по-стари нейни работи, така и нови неща, над които тя е работила през зимата и пролетта. Живописните платна на художничката са като приказни илюстрации, които въвеждат зрителя в един по-добър и вълшебен свят. Те пренасят въображението ни към изяществото на вътрешните ни сетива и ни карат да затаим дъх от вълнение.

Ибоя Здравкова е родена в Унгария през 1949 г. в семейството на Ержибет и Здравко Николови. Майката е унгарка, а бащата - българин. Двамата са участници във Втората световна война и се сражават в редовете на Първа българска армия. Години по-късно родителите й избират да се преместят в България и оттогава до днес тя живее и твори в Лом.

Откриването на изложбата е в 17:30 часа. Експозицията ще бъде отворена за посещение в галерия "Поломие" до средата на месец юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия