Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организациите с доброволци в наводнените райони ще се координират

Снимка: Център "Амалипе"

Организации ,които имат  доброволци в пострадалите от наводненията райони, подготвят среща,за да координират своята работа и събирането на дарения, съобщиха от Центъра "Амалипе" във Велико Търново.

15 доброволци на великотърновския Център за етнически диалог и толерантност "Амалипе" помагат на пострадалите семейства в град Килифарево и варненския квартал Аспарухово, каза координаторът Момчил Баев:
Нашите доброволци са от смесен произход, има роми, други, които се самоопределят като турци, мюсюлмани, българи, даже някои водеха членове на своите семейства, толкова бяха трогнати от бедата на хората. Навсякъде са откликнали много добре и са ги посрещнали като протегната приятелска ръка и няма значение етноса, цвета на кожата или нещо друго, когато други хора страдат и имат нужда от помощ. 
Роми, доброволци и роми, които си чистят къщите има навсдякъде. Това, което видях в социалните мрежи беше толкова грозно, толкова расистки настроено и се опитаха отделни индивиди на базата и в контекста на тази трагедия да рацзделят хората отново на българи и цигани, което не е това от което се нуждаем в момент на криза. Напротив, нуждаем се от обединение и да покажем, че хората могат да работят заедно. В момента заедно с колеги от Отворено общество в София подготвяме среща на всички организации, които се включват в някакви доброволчески дейности или събиране на помощи, за да бъде това координирано и да не става на парче. Среща, която да се случи веднага, днес, утре, предполагам във Варна, защото там са най-големи щетите в "Аспарухово" и там е най-голяма нуждата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безсрочно бедствено положение заради безводието в село Хаджидимитрово

Кметът на община Свищов обяви безсрочно бедствено положение за село Хаджидимитрово, заради безводието.  От днес за 500-е жители на Хаджидимитрово водният режим стана още по-драстичен. На четно число вода ще има половината село, а останалата част ще се водоснабдява на нечетно число. Може да има краткотрайни спирания на ниски зони, за да се достави..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Атанас Запрянов

Запраняов: Дали ще остана министър зависи от следващия министър-председател

Служебният министър на отбраната Атанас Запраняов отговори, че участието му в следващ служебен кабинет зависи единствено от решението на посочения от президента следващ служебен премиер. "Това не зависи от мен, зависи от министър-председателя. Той ще реши кой да бъде министър! Аз много пъти съм казвал, че съм фокусиран в този мандат, в тези приоритети,..

публикувано на 08.08.24 в 19:12
Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.

Стоянов отговори на критиките на ПП-ДБ, готов е да остане министър

"МВР не е лъжица за тяхната уста" - така министърът на вътрешните работи Калин Стоянов отговори на критиките на представители на ПП-ДБ, че ако той продължи да заема поста и в следващото служебно правителство, то предсрочните парламентарни избори няма да бъдат честни: "Много интересни твърдения, за пореден път, месеци след изборите. В..

публикувано на 08.08.24 в 19:09
Николай Денков, Божидар Божанов, Атанас Атанасов (отляво надясно) след консултациите при президента.

Божанов: Процедурата по консултации е, за да кажем нашите притеснения, не да си разменяме любезности

Нашият предварителен анализ показва, че поне с 35 000 гласа е нараснало купуването на гласове при Калин Стоянов спрямо 2023 г. Това каза пред журналисти Божидар Божанов от ПП-ДБ след консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебен премиер и правителство. Смятаме, че процедурата по консултации е именно, за да кажем тези наши..

публикувано на 08.08.24 в 18:59

В планината Славянка продължава борбата с огъня

Ограничено е разрастването на пожара в западния дял на планината Славянка. Той беше предизвикан от активирало се ново огнище в гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе у нас. Продължава борбата с пожара в западния дял на планината Славянка Два дни след като западния фронт беше овладян, нов пожар от Гърция прехвърли..

публикувано на 08.08.24 в 18:58
Тейлър Суифт

Още двама задържани за плановете за атентати на концерти на Тейлър Суифт

Полицията в Австрия е задържала трети и четвърти младежи, заподозрени за плановете за атентати на концерти на американската певица Тейлър Суифт, довели до отмяната им тази седмица. Арестуваните са австрийци, на едва 15 и 17 години, съобщи "Ройтерс".  Целта, по думите му, е била да се убият чакащи пред стадиона без билети. Различни издания в..

публикувано на 08.08.24 в 18:37

Радев се консултира с партиите, избори на 20 октомври поискаха от ГЕРБ-СДС и БСП

"Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени. Веднага пристъпих към разговор с всички потенциални премиери, които не са приключили окончателно. Не можем да бавим повече процеса и трябва да има яснота в държавата за нейното управление" - т ова заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно..

публикувано на 08.08.24 в 17:48