Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вървим ли към пореден провал на процедурата за избор на главен съдебен инспектор?

"Надяваме се изборът на главен съдебен инспектор да бъде придвижен възможно най-бързо. Ние оставаме на позицията, изразена в доклада през януари и припомняме, че това е важен тест, а постът от изключително значение", това каза преди дни говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

Две са кандидатурите за поста - съдията от Софийски градски съд Вера Чочкова и председателя на Административния съд Хасково - Теодора Точкова. Те бяха излъчени от най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите в България. Кандидатурите им бяха внесени от депутати от Коалиция за България. Двете кандидатки бяха изслушани от правната парламентарна комисия, а председателят й Четин Казак обяви, че най-ранната възможна дата за избор е 19 юни.

На фона на липсващия от дни кворум, политическата конфронтация и разговорите за бързи избори, вървим ли към пореден провал на процедурата за избор на главен съдебен инспектор? Чуйте мнението на Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.