Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 20 дни ще бъдат готови пробите за свлачищните процеси в кв. "Аспарухово"

| обновено на 02.07.14 в 13:01
Снимка: БГНЕС

В район "Аспарухово" няма регистрирани случаи на хепатит А, стана ясно след заседание на кризисния щаб във Варна. По данни на Регионалната здравна инспекция, в града няма и заболели от салмонелоза. От инспекцията са категорични, че в момента няма данни за опасност от разпространение на зарази. При възникване на съмнения пациентите ще бъдат изследвани безплатно. От инспекцията посочват още, че морската вода не може да бъде фактор за разпространение на хепатит А.

Продължава дезинфекцията на обществените сгради и улиците в "Аспарухово".

Тази сутрин на улица "Кирил и Методий" в квартала Минно-геоложкият институт започна сондиране на 20-30 метра от ската. Тук не става въпрос за свлачища, а за ерозия, каза специалистът по свлачищни процеси в Община Варна Олег Колев. Истинското свлачище е на улица "Розова долина", където също ще се вземат проби. В четвъртък специалисти от Минно-геоложкия институт ще пристигнат на място. Днес се очаква и експертизата на доцент Кирил Ангелов, каза кметът на града Иван Портних и уточни, че до този момент 1500 души са евакуирани, за около 1000 от тях е намерен подслон, но повечето обаче са се настанили при близки и роднини. Продължава и набирането на доброволци, които ще помагат за разчистването на района.

До 20 дни ще бъдат готови пробите за свлачищните процеси и тогава ще стане ясно колко от къщите ще бъдат съборени и кои ще се укрепват.  На мястото дойдоха хора, които казаха, че цял живот са живели в "Аспарухово" и, дори да им предложат нови апартаменти, не биха искали да се разделят с къщите си, които не са чак толкова пострадали.

Ситуацията продължава да бъде бедствена, каза Иван Портних. След като още не е ясно къде ще бъдат трайно настанени хората, според него не може да се отмени бедственото положение. Проблем остава почистването на дерето, откъдето тръгна приливната вълна, което е пълно с дървета. Портних добави, че от доста време се опитва да се свърже с Горското стопанство, за да започне почистването. Осъществена е такава връзка, но все още се очаква от там да вземат мерки, защото това е работа на държавата, каза той. Работа на държавата е и какво ще стане с хората от незаконните постройки от ромските махали, чието събаряне вече започна, допълни кметът.

Нас ни обвиняваха за това, че не сме водили борба с незаконното строителство, а когато започнахме събарянето, се появиха мнения, че спешно трябва да намерим жилища на хората. Няма обаче такава община, която да го направи, коментира Портних. 

Директорът на Регионалната горска дирекция Емануил Димитров разказа как се е борил с незаконната сеч през годините, когато гората над "Аспарухово" беше изсичана: 

Незаконна сеч, да, има в района на "Аспарухово" и по специално в Джанавара и съответно над това дере. През изминалите няколко години, тоест от 2011-а до 2014-а година, са съставени специално там 260 броя актове, над 250 нарушители на Държавния горски фонд за незаконна сеч. За периода от миналата година до момента има четири за тази година и четири за миналата година, осем ефективни присъди със затвор от три до пет месеца на лица от този район. 

Въпреки ефективните присъди обаче незаконната сеч през годините беше масова и това го знаят всички институции. Що се отнася до ситуацията в "Аспарухово", там продължават да пристигат дарения. Очакват се да пристигнат и помощи от КНСБ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Институциите във Варна на доклад пред Общинския съвет заради бедствието в "Аспарухово"

Днес ще заседава работната група към варненския Общински съвет, сформирана за изясняване причините за трагедията в район "Аспарухово" и определяне на мерки за предотвратяване на нови бедствия. На това заседание от Държавното горско стопанство във Варна..

публикувано на 02.07.14 в 07:44

Доц. Николай Добрев: Има активни свлачища в кв. "Аспарухово"

Има наличие на активни свлачища. Те обхващат и двата бряга на дерето и засягат и жилищни квартали. Видяхме също, че свлачищният откос е достигнал до някои къщи и начално образуване на пукнатини, които застрашават по-горната част от откоса, т.е...

публикувано на 02.07.14 в 11:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка, след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с..

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и..

публикувано на 29.03.24 в 13:41