Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал във Великобритания, след като "Гугъл" започна да премахва линкове към статии на различни медии

Интернет гигантът "Гугъл" беше обвинен, че неправилно интерпретира решение на Европейския съд, което позволява да бъдат заличавани линкове към статии, за които има оплаквания. През май съдът постанови, че частни лица имат правото да поискат да бъдат "забравяни" в онлайн материали, които съдържат стара или невярна информация за тях.

Действията на "Гугъл" предизвикаха скандал във Великобритания, след като медии като Би Би Си, "Гардиън" и "Дейли мейл" възроптаха, че интернет търсачката е започнала да премахва линкове към важни техни статии.

Оплакванията принудиха Брюксел да вземе страна. Райън Хийт, говорител на вицепрезидентката на Европейската комисия Нели Круз, заяви, че решението на "Гугъл" да заличи репортаж от икономическия наблюдател на Би Би Си Робърт Пестън не е било добра преценка. В материала се говори за бившия шеф на американската инвестиционна банка "Мерил Линч" Стан О’Нийл, който е сред хората, обвинени в предизвикване на глобалната финансова криза.

Хийт посочи, че не вижда "законен обществен интерес" зад действията на "Гугъл" и добави, че решението на Европейския съд не трябва да позволява на отделни личности да се опитват да "поправят своя живот чрез фотошоп".

Вероятно в "Гугъл" са решили, че просто им излиза по-евтино да кажат "да" на всички искания за премахване на статии, каза Райън Хийт.

От интернет компанията категорично отхвърлиха обвиненията, че не разбират правилно съдебната разпоредба.

Британски правозащитни организации обаче предупредиха, че решението може лесно да прерасне в цензура, като посочиха, че са били изтрити връзки не само към статии за банкера от "Мерил Линч", но и към публикации за певицата Кели Озбърн и за футболен съдия, който е излъгал относно скандално решение за дузпа.

Би Би Си съобщава, че "Гугъл" в момента разглежда по хиляда молби на ден от хора, които са недоволни от писаното за тях в интернет.

Решението на Европейския съд важи само за европейски уебсайтове. Това означава, че забранените статии са достъпни, ако се търсят от други части на света.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напрежение в Кюстендил при реденето на листата на "БСП - Обединена левица"

Листата на "БСП - Обединена левица" за 10-и МИР-Кюстендил е доникъде заради напрежение между Дупница и Кюстендил. За водач е номиниран дупничанинът д-р Иван Ибришимов, бивш депутат в предишни мандати. В резултат кюстендилски номинации масово си направили самоотвод. Предстои листата да бъде допълнена с имена от коалиционните партньори. Чакат се..

публикувано на 15.09.24 в 16:28
Традиционния есенен панаир във Враца - 2024 година

135-то издание на традиционния есенен панаир във Враца

Във Враца снощи беше открит традиционния есенен панаир. Занаятчийски стоки, фермерски пазар, атракциони и концерти - панаирът е любимо събитие за врачани и отново събира стотици малки и големи жители и гости на града. И тази година предчувствието за есен във Враца идва с ароматите, вкусовете, цветовете и настроенията на панаира...

публикувано на 15.09.24 в 16:23

ГЕРБ отговори на ПП: Този тип поведение създава само проблеми

Партия ГЕРБ отговори на  писмото на "Продължаваме промяната", в което се настоява за приемане на антикорупционни закони, за да се получат плащенията по Плана за възстановяване. В отговора си от ГЕРБ посочват, че вече са заявили позицията си против прибързаното законодателство и посочват, че този тип политическо поведение създава само проблеми, а не..

публикувано на 15.09.24 в 16:04

Пореден протест заради безводие блокира за кратко пътя Плевен - Русе

И тази неделя жителите на засегнатите от безводието свищовски села излязоха на протест като блокираха за кратко главния път Плевен - Русе при село Горна Студена.  Селата са на воден режим, който не се спазва, има много аварии по мрежата и проблемът с безводието се задълбочава, посочиха протестиращите.

публикувано на 15.09.24 в 15:23

ПП изпрати писмо до ГЕРБ за приемане на 3 антикорупционни закона

Изпълнителният съвет на “Продължаваме промяната” изпрати писмо до партия ГЕРБ, в което посочва какво ще загуби България, ако настоящето Народно събрание не приеме трите антикорупционни закона. Асен Василев: Борисов даде Пеевски на "Магнитски" Става въпрос за закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за..

публикувано на 15.09.24 в 15:04
Диян Стаматов

Диян Стаматов се надява на по-високи учителски заплати и на система за измерване на качеството

Силно се надявам, че следващата календарна година ще започне с едно съчетание между добро увеличение на заплатите на учителите и възможност за въвеждане на система за измерване на качеството. Това заяви пред БНР Диян Стаматов, директор на столичното 119 - то училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета. "Бих си..

публикувано на 15.09.24 в 14:25

Шестима души са загинали при опит да прекосят Ламанша с лодка

Осем души са загинали през нощта при опит да прекосят Ламанша от Франция в Англия, съобщава Би Би Си. Спасителните служби са били предупредени, след като лодката е изпаднала в затруднение във водите северно от Булон-сюр-мер в северния регион Па дьо Кале след 02:00 ч. българско време. Гуменият плавателен съд е имал около 50 души на борда и е започнал да..

публикувано на 15.09.24 в 14:04