Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна е готова с първоначалните изчисления за щетите от бедствието в "Аспарухово"

Снимка: БГНЕС

Община Варна е изпратила първоначалните изчисления за щетите в квартал "Аспарухово" на Междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии.

Кметът на Варна Иван Портних каза, че до момента неотложните аварийно-възстановителни работи възлизат на близо 3,5 милиона.

Представили сме проекти, които също са с авариен порядък. Тук се включват укрепване на новообразувалите се свлачища в район "Аспарухово", западно-източния охранителен канал, както и щетите по инфраструктурата на обща стойност близо 19 милиона, добави Портних.

След среща с Портних главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението", коментира, че предстои създаването на доброволческо движение, което да подпомага общините при бедствия:

Надявам се до месец -  месец и половина да сме готови с конституирането на Асоциация на доброволните пожарникари. В момента в страната има около 2 240 доброволни пожарникари -  спасители, подготвени специално за такива ситуации. 900 вече от тях са преминали курсовете, а в община Варна са около 27-28 човека. Така че това е една стратегическа задача, която стои пред нас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Демонстрираха как работят дефибрилатори в Софийското метро. С тях и немедици може да спасяват пътници със сърдечен арест

На 16 октомври анестезиолози обучават ученици за оказване на първа помощ в училище

В момента правим организация за кампанията за първа помощ в училищата,  за да сме максимално полезни на максимално много места тази година. Целта ни е да покрием максимален брой училища в страната. Идеята е да става по-мащабно обучението, защото учениците са хиляди и ефектът е значим, когато обхванем максимална част от тях. Това сподели..

публикувано на 29.08.24 в 15:07

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в сряда, още петима са убити днес. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска незабавен край на..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко хора се възползваха от тях, но дали са се възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите". За пореден път тя предупреди, че има нелоялни търговски практики...

публикувано на 29.08.24 в 14:48

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната за страната за период от 12 месеца ...

публикувано на 29.08.24 в 14:10

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те нито очакват помощ от държавата, нито цени, които да покрият разходите им. Дори проблемите не могат..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието създаде и проблеми при гасенето на пожарите това лято, сподели областният управител на Плевен и коментира..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.  " В момента сме в пика на това заболяване ,..

публикувано на 29.08.24 в 13:47