Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска от България още финансови корекции по ОП "Околна среда"

Европейската комисия не се ангажира със срок кога може да бъдат възстановени плащанията по програма "Околна среда" /ОПОС/ и иска от България още финансови корекции. Направените до момента са на стойност 97 милиона лева. Националното сдружение на общините преди два дни изпрати писмо до председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, в което моли за размразяване на плащанията възможно най-скоро.

Отговорът на Европейската комисия е, че иска плащанията да бъдат възстановени, но не може да каже дали това ще стане скоро, нито да посочи срокове. Формулира го Ширин Уилър – говорител на Еврокомисията, отговарящ за регионалната политика: Топката е в полето на България. Видяхме, че там вече се прилагат някакви коригиращи действия и ние приветстваме това. Но ще трябва да се направят допълнителни финансови корекции и все още имаме нужда българските власти и нашите одитори да проверят колко ефективно функционират новите системи за управление и контрол. Това е нещо, което предстои да бъде доказано и тогава вече ще можем да възстановим плащанията по програмата.

Ширин Уилър каза още, че техническите уточнения с България продължават – и по програма "Околна среда", и по другата програма с прекъснати плащания – "Регионално развитие". За нея властите у нас скоро ще получат и одитния доклад, описващ подробно допуснатите нарушения. Междувременно Уилър подчерта, че процедурата по прекъсване на плащания е стандартна, прилага се към всички страни от Евросъюза и в подхода към България няма никаква разлика.
  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Искра Михайлова: Българските власти работят за възстановяване на плащанията по оперативните програми

България беше наказана с 97 милиона лева финансова корекция по програма "Околна среда". Бившият министър на околната среда и водите Искра Михайлова , която бе избрана за председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент,..

публикувано на 11.07.14 в 08:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38