Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира кандидатпрезидентската кампания в Турция

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган е кандидат на управляващата ПСР за президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Приключи фиксираният в турската Конституция срок за справки в избирателните списъци за президентските избори на 10-и август и официално беше даден стартът на предизборната кампания на тримата кандидати за президент на Турция. Той ще бъде избран с пряко гласуване от народа, за първи път в историята на страната.

В Истанбул днес турският премиер Реджеп Ердоган, който е кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието/ПСР/, ще представи предизборната си платформа на специална церемония, както направи, когато обявяваше своята кандидатура. Поканени са да присъстват известни турски актьори и изпълнители, с което Ердоган напомня кампаниите на Барак Обама. Всъщност и предизборното лого на кандидат-президента наподобява това на американския президент. Три песни, написани специално за Ердоган, съпровождат всяка негова поява.

Турският премиер неведнъж вече подсказа, че ако бъде избран за президент, ще разшири правомощията на президентската институция, които сега са доста ограничени, тъй като Турция е парламентарна република. До изборите Ердоган ще остане на поста си като премиер и като лидер на управляващата ПСР.

Междувременно турският парламент одобри законопроект, целящ да даде тласък на мирния процес с кюрдските бунтовници. Активизирането на мирния процес точно в този момент не е случайно, понеже ако изборът на президент остане за втори тур, Ердоган повече от всякога ще трябва да разчита на кюрдските гласове. Кандидатът на прокюрдската Партия на демократичните народи - 40-годишният  Селяхаттин Демирташ, при представянето на своята програма заяви, че при евентуален втори тур те няма да подкрепят кандидата на двете опозиционни партии Екмеледдин Ихсаноглу, което означава, че е възможна коалиция между Ердоган и кюрдите.

Бившият генерален секретар на организацията "Ислямска конференция" Екмеледдин Ихсаноглу също представи своята предизборна платформа пред истанбулската общественост.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама души са пострадали при пожар в софийското село Бусманци

Двама души са пострадали при пожар тази вечер в бивше военно поделение в софийското село Бусманци. Единият от ранените е в тежко състояние и е в реанимацията на "Пирогов". Оттам съобщават, че човекът е с 60-70 процента изгаряния. Другият пострадал няма изгаряния, но е получил удар в главата. Той също е в "Пирогов". Сигналът в пожарната е подаден..

публикувано на 05.09.24 в 21:04

Задържане под стража за дупничанин заради домашно насилие

Районен съд – Дупница наложи постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража” за 40-годишен дупничанин, набил жената, с която живеел и двате им малолетни деца, момичета. Определението може да се обжалва пред Окръжния съд. Случаят е от 2.09.2024 г. в Дупница. Мъжът П.Т. не е изпълнил заповед за защита от домашно насилие, с която му е..

публикувано на 05.09.24 в 20:55
Петер Стано

ЕС е готов да наложи нови санкции срещу Иран

ЕС ще наложи нови санкции срещу Иран, ако се окаже, че отново оказва военна помощ за руската агресия срещу Украйна, заяви говорителят на върховния представител за външната политика Петер Стано. Повод бе съобщение на агенция "Блумбърг", че Техеран ще достави на Москва ракети. „Това се следи много внимателно и се обсъжда в ЕС. Съюзът бе много..

публикувано на 05.09.24 в 20:37

Обмислят се електронни бележки за липса на контакт със заразно болни

И тази година родители на ученици ще се редят на опашки пред кабинетите на личните лекари, за да извадят изискваните преди началото на учебната година здравно-профилактични карти. Въпреки готвената дигитализация на този документ решение ще има най-рано след месец, обяви здравният министър Галя Кондева пред депутатите от ресорната комисия в..

публикувано на 05.09.24 в 20:06
Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан

Главният прокурор на МНС обясни подхода на съда в конфликта в Близкия изток

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан каза пред Би Би Си, че “справедливостта трябва да бъде въздадена”, след като поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант.: Карим Хан каза, че е важно да се покаже, че съдът ще държи всички нации еднакво отговорни по отношение на..

публикувано на 05.09.24 в 19:53

Дъждовни бури, порои и силни ветрове връхлетяха северната част на Италия

Кодът е оранжев в редица области като Лигурия и Ломбардия, а  във  Венето е червен. В Пиемонт се издирва един човек. В селище недалеч от Торино придошъл поток отнесъл мъж работил с трактор, човекът се издирва, а в долината Вал Кизоне са паднали 200 мм дъжд на квадратен метър. В Пиемонт пороите отнесоха и два моста, има изолирани селища, свлачища..

публикувано на 05.09.24 в 19:32

130 минути закъснение на влака Бургас - София заради горящ локомотив

Два противопожарни автомобила с шестима огнеборци са били изпратени до железопътната гара в Бургас около 14:15 ч. днес след получен сигнал за горящ локомотив. Това съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР в крайморския град. Пристигналите на място пожарникари са започнали обливане на локомотива, от който е излизал гъст дим. Не е имало..

публикувано на 05.09.24 в 19:14