Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Следващите 3 години Европа трябва да мобилизира 300 млрд. евроинвестиции

| обновено на 15.07.14 в 11:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз има нужда от реформи, обяви кандидатът за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европарламента, където предстои гласуване на номинацията му. По думите на Юнкер на изборите европейците са изпратили своето послание към политиците, и сега те трябва да реагират:

Днес и в следващите години ние трябва да им отговорим. Трябва да отговорим на очакванията, на тревогите, на надеждите и на мечтите на хората, защото в Европейския съюз има място за мечти, заяви Юнкер в пленарната зала.

През следващите 3 години Европа да мобилизира 300 милиарда евро публични и частни инвестиции и да ги насочи към растеж и заетост. Това предвижда управленската програма на кандидата за председател на Европейската комисия.

Не може да има устойчив растеж на базата на растяща планина от дългове. Работните места се създават най-вече от бизнеса, не от правителствата или европейските институции, подчерта Юнкер, но добави, че средствата в евробюджета и Европейската инвестиционна банка може да се използват по-добре и това да стимулира частните инвестиции. Именно така той очаква да бъдат мобилизирани и въпросните 300 милиарда евро, които според програмата му трябва да бъдат насочени главно към комуникационна, енергийна и транспортна инфраструктура, индустриални центрове, образование, научни изследвания и енергийна ефективност.

Дигитален общ пазар и общ енергиен пазар са други от общо 10 приоритета на Юнкер. В програмата му е записано, че ако цената на енергоносителите от изток стане прекалено висока от търговска или политическа гледна точка, Евросъюзът трябва да е готов веднага да превключи към други източници.

Жан-Клод Юнкер се ангажира да пази правото на свободно движение на работници, предлага съюз на капиталовите пазари, по-стриктен контрол върху банките, по-плътен икономически и валутен съюз и замяна на така наречената "Тройка" с по-демократично легитимна структура за подпомагане на закъсали страни от еврозоната.

Той не предвижда в екипа му да има комисар по разширяването, защото смята, че ЕС има нужда да "преглътне" 13-те страни, които се присъединиха в последните 10 години и няма да се разширява повече през следващите 5 години. Ще има обаче комисар по миграцията, а за външната политика няма да отговаря само върховният представител. Заедно с него в този ресор ще работят и комисари с функции на негови заместници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Жан-Клод Юнкер

ЕП гласува кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия

В Европейския парламент днес предстои решаващо гласуване, след което ще стане ясно дали бившият премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер ще оглави следващата Европейска комисия. Вотът ще е таен, а за да бъде одобрен за поста, Юнкер..

публикувано на 15.07.14 в 07:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" -..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно,..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два..

публикувано на 13.07.24 в 16:21