Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува номинацията на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия

Снимка: БГНЕС

Базираното в Брюксел онлайн издание EurActiv съобщи, че номинираният за председател на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер е настоявал пред Пламен Орешарски да номинира Кристалина Георгиева за нов мандат като еврокомисар за поста вицепрезидент на ЕК и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Днес пленарният ден на Европарламента ще започне с обсъждане и гласуване на кандидатурата на Юнкер за първия пост в изпълнителния орган на Евросъюза. Очаква се абсолютното мнозинство, което му е необходимо, за да заеме поста, да дойде от групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите и на либералите.

Силвия Великова анализира в кореспонденция от Страсбург процеса на постигане на политическо съгласие и цената, на която то е станало възможно. Диана Чепишева представя мненията на депутати от целия политически спектър, базирани и на предварителните срещи, които Юнкер имаше с групите в Европейския парламент.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.