Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без резултат от заседанието на трите парламентарни комисии по НЗОК и държавния бюджет

Снимка: Ивайло Михайлов

След близо два часа изслушаване на финансовия министър и министъра на здравеопазването три комисии в парламента не постигнаха съгласие по актуализацията на бюджета на Здравната каса и държавния бюджет.

Съвместното заседание на финансовата, здравната и на комисията по икономическа политика се провали. Така постигнатият при президента консенсус между политическите партии за приоритетите на парламента до изборите отново беше нарушен.

Депутатите не постигнаха необходимия консенсус, който да доведе до внасянето на двете точки в пленарната зала утре.

Желю Бойчев
от БСП каза, че социалистите биха подкрепили актуализацията на Здравната каса, но не и на държавния бюджет: Докладът, който ни е представен за актуализация на държавния бюджет, а има редица допълнителни неща, които предвиждат поемане на нов държавен дълг и то в значителен размер, увеличение на дефицита, предвиждат увеличаване максималния размер на държавните гаранции, които могат да бъдат издавани.

Това се случи в самия край на заседанието и затова Йордан Цонев от ДПС поиска отлагането му: Не е възможно, ако не бъде приет Законът за държавния бюджет, изменението, да влезе в сила каквото и да е изменение на другия закон.

Цецка Цачева
от ГЕРБ обвини обаче БСП в проваляне на заседанието и каза, че утре ГЕРБ няма да влезе в пленарната зала. След като представителите на Коалиция за България станаха причина днес да не може да приключи работата на тази комисия, ГЕРБ няма какво да прави в пленарна зала. Провеждайте заседание, ние няма да участваме повече в тези заседания. Търсете "Атака", както една година управлявахте с тях, променяйте си бюджета и се оправяйте.

Финансовият министър Петър Чобанов, който присъстваше на заседанието на комисиите, обясни, че партиите са прави да искат отлагане. Те са прави да не приемат, тъй като наистина в този си вид се запознаха със Закона за бюджета днес. Разбира се, между двете четения също имаше възможност да бъдат нанесени промени, но в случая това е експертно предложение и естествено експертното и политическото - те имат различни виждания в този момент. Имаме още една седмица работа на Народното събрание, така че те нещата могат да продължат. Предложението е налице. От там нататък следващо предложение на Министерски съвет няма.

Финансовата, здравната комисия и комисията по икономическа политика ще се съберат утре, за да продължат дебатите по промяна на бюджета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената

"Не я разбирам тази игра - не само в България, защото изкривяването, чисто макроикономически, и вкарването на дисбаланси в икономиката рано или късно води до плащане на цената. Не казвам, че ще се получат нещата по същия начин, но натрупването на неправилни икономически решения, неправенето на реформи и вземането на грешни политически решения беше..

публикувано на 20.10.24 в 10:46

Кои бяха най-важните новини от отминаващата седмица

Седмица преди поредния предсрочен парламентарен вот отново сме на кръстопът пред избор, изгубени между истината и лъжата. Тази седмица България изпрати с цветя и аплодисменти музиканта, докоснал сърцата на поколения българи с песните си - Кирил Маричков. Близките и феновете му ще го запомнят като бунтар, усмихнат оптимист, рок..

публикувано на 20.10.24 в 09:47
Университетска болница „Александровска“

Безплатни изследвания за диабетна ретинопатия в Александровска болница

Около една четвърт от диабетиците страдат от ретинопатия - усложнение, което може да доведе до слепота, ако не бъде открито и лекувано навреме. Университетската Александровска болница организира безплатни изследвания за хора с диабет тип 2. Кампанията ще започне от понеделник  и ще продължи до 15 ноември. Скринингът включва няколко кръвни..

публикувано на 20.10.24 в 09:25
Остров Сапело

Най-малко 7 жертви след срутване на фериботен кей в щата Джорджия

Най-малко седем души са загинали при срутване на част от фериботен кей в американския щат Джорджия. Поне 20 души са паднали във водите на Атлантическия океан при срутването на подвижния мост на кея на остров Сапело, докато хората чакали ферибот. Пострадалите са десетки, някои от които - сериозно, и са откарани в болници. В ход е издирвателна..

публикувано на 20.10.24 в 09:21

Предполагаем член на ИД е задържан край Берлин

Германската полиция е задържала днес предполагаем привърженик на терористичната организация "Ислямска държава" в покрайнините на Берлин, потвърди пред ДПА говорителка на федералната прокуратура. АФП допълва, че мъжът е либийски гражданин. Според в. "Билд" арестуваният мъж е заподозрян в планиране на атака срещу посолството на Израел в..

публикувано на 20.10.24 в 09:08
Бейт Лахия, 8 декември 2023 г.

Властите в Газа съобщиха за над 70 жертви на израелски удари

Властите в Газа съобщиха за най-малко 73-има загинали при израелски удари по град Бейт Лахия. Били са поразени многоетажна жилищна сграда и няколко къщи в северната част на Ивицата Газа. Много хора остават затиснати под отломките и се очаква броят на жертвите да се увеличи, съобщиха контролираните от ислямистката групировка "Хамас" местни власти...

публикувано на 20.10.24 в 09:02

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов "С боза, гозба и песен" и по традиция предшества Денят на града. В началото на миналия век Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Занаята местните научили от албанците, които били най- добрите бозаджии в света...

публикувано на 20.10.24 в 08:34