Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едногодишното управление на кабинета "Орешарски"

Снимка: БГНЕС

Кабинетът на Пламен Орешарски беше избран с гласовете на БСП и ДПС и управлява в условията на обществено недоволство и масови протести.

Правителството оцеля при гласуването на пет вота на недоверие в парламента, но подава оставка два месеца след като ДПС оттегли подкрепата си след резултатите от евровота.

С мандата на Коалиция за България кабинетът встъпи в длъжност на 29-и май 2013-а година с обещание за откритост и прозрачност и с личното признание на Пламен Орешарски.

В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може. Както се казва, пък да става каквото ще.

В началото Пламен Орешарски обеща непопулярни мерки в здравеопазването и енергетиката.

Самият факт, че там има натрупани огромни дефицити, показва, че някой се чувства уютно в тази система. Намаляването цената на тока е популистка мярка. Задържането е необходима мярка, докато се диагностицира системата и след това се състави план за действие. Здравна система, която също се намира в състояние, близко до колапс... Вторият тип опасение ми е свързано с това, че на хората в последните години се събра толкова много, че нямат търпение да усетят много бързо позитивни тенденции.

В средата на юни, миналата година, премиерът номинира за председател на Държавната агенция за национална сигурност - Предлагам за председател на Агенцията Делян Славчев Пеевски. 

Делян Пеевски:

Кълна се при изпълнение на службата да се ръководя от интересите на държавата и от принципите на независимост и обективност. Заклех се.

Бойко Борисов:

Толкова съм сащисан, че дори не мога да повярвам, че това предложи. Това е краят на столетницата днес.

Сергей Станишев:

Трудните ситуации изискват нестандартни решения.

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС сложи финал на толерантността към кабинета.

Оставка!!!

Орешарски оттегли кандидатурата на Пеевски и призна, че е сгрешил, но това не успокои общественото недоволство. На всяко назначение се гледаше с недоверие и под лупа.

Протест имаше и срещу назначаването на областни управители от ДПС в Пловдив и Благоевград. Премиерът не оттегли кандидатите.

Кои са мотивите да се оттеглям. Дайте ми един. Двайсетина човека винаги са недоволни.

Едногодишното управление на кабинета премина под знака на разделението. Между одобрение и пълно отричане. На премиера често му се налагаше да обяснява, че няма да подава оставка поне докато има подкрепа от парламента. Затова често се отчиташе пред парламента и пред протестиращи граждани, които го подкрепят.

За една година опозицията внесе пет вота на недоверие срещу кабинета. Правителството оцеля при гласуването им, а премиерът коментираше.

Ние сме издръжливи. По-скоро мисля ГЕРБ докога ще издържи.

От ГЕРБ и "Атака" зависи да осигурят кворум за пленарно заседание, за да може подадената оставка да бъде гласувана, за което и Орешарски се притесняваше.

Единственото, за което малко се притеснявам е, дали ще има кворум, когато си подам оставката. Друго не ме притеснява.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват се международните критики към Израел

Засилват се международните критики към Израел заради новата му операция на окупирания Западен бряг на река Йордан. Тя започна вчера като според Тел Авив целта ѝ е да бъдат разбити терористични клетки.  Девет палестинци загинаха в нападнатите градове в сряда, още петима са убити днес. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поиска незабавен край на..

публикувано на 29.08.24 в 14:49
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Има нелоялни търговски практики в кампанията за намаление на ученически пособия

Кампаниите за намаление на ученически стоки започнаха преди 2 седмици и не малко хора се възползваха от тях, но дали са се възползвали реално от намаление, не е ясно. Това коментира в интервю пред БНР Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите". За пореден път тя предупреди, че има нелоялни търговски практики...

публикувано на 29.08.24 в 14:48

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната за страната за период от 12 месеца ...

публикувано на 29.08.24 в 14:10

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те нито очакват помощ от държавата, нито цени, които да покрият разходите им. Дори проблемите не могат..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието създаде и проблеми при гасенето на пожарите това лято, сподели областният управител на Плевен и коментира..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.  " В момента сме в пика на това заболяване ,..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишен с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р Георги Странски" с  тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Извършен е оглед на..

публикувано на 29.08.24 в 13:44