Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биоземеделието се развива все по-бързо в страните от ЕС

Биоземеделският сектор показва бърз растеж през последните десет години - според статистиките на Европейския съюз около 500 000 нови хектара се засаждат с биопродукти всяка година.

Броят на биоземеделските стопанства и на засадената площ е нараснал с повече от половина за периода между 2003 и 2010 г., съобщи EurActiv .Повече биоферми са  в по-старите страни - членки на ЕС сочи още статистиката.

„Българското биоземеделие ще е приоритет за подпомагане от държавата през следващия програмен период 2014-2020 г., тъй като разполага с най-благоприятните условия за развитие в сравнение с останалите европейски страни обещаха от земеделското ни министерство. Каква е реалната картина  в числа :“средният дял на биосертифицираните площи за ЕС е 5,6%, докато у нас са само 1,3% или общо 40 480 хектара.

Пазарът на биопродукти в Европа за 2012 г. се оценява на близо 22 млрд. евро, а у нас дори никой не води такава статистика, защото по това време сертифицираните площи бяха едва 0,3%. В ЕС действат близо 190 000 биоферми, докато у нас са малко над 2000, а още около 4000 са в преходен период за сертифициране до една-две години.

Как приоритетът на ЕС се реализира и ще се реализира в България - чуйте коментар на Милен Стоянов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.