В Силистра очакват "Дунавски сал"

Международният "Дунавски сал", който потегли на 21 юни от сръбския град Неготин, днес ще акостира на брега на Дунав край Силистра. За целия период на плаването си салът ще измине над 800 километра на територията на 5 държави.
"Дунавски сал" е ръчно изработена плаваща платформа, дело на Технологичен център София. Това е второто му пътуване по течението на Дунав, като посланик за Европейската стратегия на Дунавския регион. При първото плаване миналото лято над 5 000 души са се качили на борда, а в съпътстващите прояви са се включили повече от 20 000 души. 
Тази година инициативата е под мотото „Включи се! - Без пластмаса в Дунав“. Силистра е последната българска спирка на сала. През двудневния му престой са предвидени много изненади и атракции, сред тях гонки с лодки по реката, концерти и огнено шоу, а тази вечер гостите и жителите на града ще наблюдават спектакъла „Създаване на българската държава“ с възстановка на слизането на хан Аспарух на дунавския бряг. 
Официалното закриване на инициативата Дунавски сал 2014 е в края на август в румънският град Тулча.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на граждански организации пред фермата за норки до старозагорското село Маджерито

Граждански организации се събират на протест пред фермата за норки до старозагорското село Маджерито. С демонстрация ще бъдат огласени рисковете и щетите от индустриалното отглеждане на животните заради кожите им. Демонстрацията съвпада със Световния ден без кожа, който се отбелязва всяка година в търсене на алтернативи на унищожаването на животни.

публикувано на 25.11.17 в 09:41
Плевен

Kонференция за родителската отговорност се провежда в Плевен

Плевен е домакин на конференция за родителската отговорност и действията при отвличане на деца. Форумът, който събира на едно място институции и неправителствени организации, е в контекста на българското председателство на Европейския съюз. Конференцията ще открие министърът на правосъдието Цецка Цачева . Наред със създаването на службата на..

публикувано на 25.11.17 в 09:14

16 души са пострадали при инцидента в метрото в Лондон

16 души са били ранени при инцидента в метрото в Лондон, при който съобщения за изстрели предизвикаха масова паника и евакуация на станция "Оксфорд Съркъс".  Малко преди 19.00 часа българско време настъпи голям хаос в района на оживената метростанция „Оскфорд съркъс“, където много лондончани и гости на града пазаруват намалени стоки в т.нар. „Черен..

обновено на 25.11.17 в 09:01

11 души загинаха при пожар в грузинския град Батуми

11 души загинаха, а други 21 пострадаха при пожар в хотел "Леогранд" в грузинския град Батуми, предаде ТАСС. Все още не е е изяснена причината за пожара. Пламъците са овладени и е започнала идентификация на телата. Засега  се съобщава за петима загинали турски граждани и един от Израел. Огнената стихия е обхванала хотела, в който са били..

публикувано на 25.11.17 в 08:46

Преглед на печата

"Всенародна борба за чист въздух" - обявява ТРУД като обобщение на мерките, обявени от държавните институции на конференция в София. Стандарт за горивата ще бъде в сила от следващия отоплителен сезон, проблемът е в количеството сяра и пепел във въглищата. Повечето от хората, които са на енергийни помощи, използват твърдо гориво, обяснява енергийният..

публикувано на 25.11.17 в 08:25