Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалия дава 6.58 млрд. долара за спасяването на най-голямата си банка

Снимка: БГНЕС

Португалия възнамерява да предостави 6.58 милиарда долара за спасяването на най-голямата банка в страната - „Банко Еспирито Санто”. След проведени преговори между Португалия и ЕС е било взето решение банката да бъде разделена на две компании.

В едната компания ще бъдат събрани заедно всички проблеми активи, сметките по които трябва да бъдат заплатени от акционерите на банката. Другата част от сметките португалската държава планира да изплати от стабилизационен фонд, създаден през 2012 година.

В интервю икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов анализира в сравнителен план ситуацията в португалската банка и тази в българската КТБ.

Той разяснява новите възможности, които европейският модел предвижда за такива кризи, като обаче посочва и значението на националните особености във всеки отделен случай.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.