Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на конференция за достъпа на младите хора до култура

| обновено на 12.08.14 в 12:07
Снимка: Архив

На 12 август, обявен от ООН за Международен ден на младежта, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), съвместно с Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и Граждански институт, организират Втора Национална конференция за достъпа на младите хора до култура.

Официалното откриване на форума е на 12 август 2014 г. от 11:30 часа в "София Хотел Балкан". По време на конференцията ще бъдат връчени за първи път годишните награди "ПроКултура" за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура, учредени от БАРОК и Граждански институт в следните категории: Категория "Държавен културен институт"; Категория "Общински културен институт"; Категория "Културна организация"; Категория "Община"; Категория "Образователна организация"; Категория "Гражданска организация"; Категория "Медии". След награждаването ще бъдат споделени и резултатни практики в работата с младите на базата на Програма "Успех" на МОН, ще бъдат огласени и резултатите на проучване, свързано с основната тема, ще има критични и иновативни презентации и обобщаващ доклад.

Основните цели на Националната кампания за достъп на младите хора до култура са: Да организира национален дебат за достъпа на младите хора до култура, като се предложи и обмен на добри практики, както и ежегодно на 12 август да се провежда Национална конференция, посветена на достъпа на младите хора; Да идентифицира основните препятствия пред достъпа на младите хора до култура; Да насърчи всеки – семейства, училища, културни институти и организации, младежки организации, социални институции, общини, агенции и министерства – да предложи своя план за разширяване на достъпа на младите хора до култура.

Съпричастността към Национална кампания за достъп на младите хора до култура е ключов момент за стимулирането на социалното приобщаване, равенството и активното участие на младата генерация в културните процеси, за насърчаване на творческо поколение и достъп на младите хора до култура и за утвърждаване на социалната мисия на българската култура.

Повече за проблемите с достъпа на младите хора до култура, както и за самата програма на конференцията - чуйте от Златина Йовкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.