Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани със средства в КТБ организират пореден протест пред сградата на БНБ във вторник

| обновено на 16.08.14 в 13:55
Снимка: БГНЕС

Граждани със средства, замразени в Корпоративна търговска банка, организират пореден протест пред сградата на БНБ във вторник. Вложителите обвиниха в бездействие и дискриминация БНБ заради неравното третиране при подкрепата за банките. Гражданите настояват за незабавно отваряне на КТБ и за нейното оздравяване.

Над 5 хиляди души вече членуват във Фейсбук групата, която настоява КТБ да бъде отворена незабавно. Представителите на Инициативния комитет Борис Михайлов и Росен Йорданов заявиха, че финансовата стабилност в страната ни е в окаяно състояние и бездействието на БНБ спрямо КТБ ще рефлектира върху всички вложители у нас

Банковата система е тотално застрашена. Много се притесняваме какво се върши зад затворените врати на затворената КТБ. Предполагаме, че след последните действия на експертите вече БНБ се е събудила и ще почне да действа. Много се надяваме на това нещо, но ние няма да престанем да натискаме, каза Михайлов.

Банковата система беше здрава и стабилна. Когато отрязаха една от банките, това е четвъртата по големина, какво става. Значи от банкова здрава система ние правим инвалид, само защото някои хора са на почивка сега и не желаят да свършат работа, обясни Йорданов.

Протестните действия на вложителите на КТБ се подкрепят от Инициативния комитет на Вежди Рашидов и синдикат "Подкрепа". Европейската комисия е запозната със ситуацията с КТБ, а протестите са само малка част от гражданската реакция и натиск, които предстоят.

Вложителите обвиняват в бездействие и дискриминация БНБ, заради неравното третиране при подкрепата за банките:

БНБ не действа по еднакъв начин към две еднакви банки на пръв поглед. Това са трета и четвърта банка по размер, към едната по един начин, към другата по друг. Каква е гаранцията, че утре към третата, петата или седмата банка няма да се повтори пак по такъв начин? Моите пари са в рамките на гарантираните. Не е това проблемът. Тука проблемът е, че се чувствам българин, горд човек и европеец. Искам да си защитя правата като европейски гражданин, каза Борис Михайлов от организаторите на дискусията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нисък процент на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед

Нисък е процентът на автомобилите с отчетени "значителни" неизправности след годишния технически преглед, което може да доведе до спиране от движение на превозните средства. Това показват данните на министерство на транспорта. Преди месец изцяло беше автоматизиран процесът на прегледите. Заложените параметри за изгорели газове предизвикана..

публикувано на 24.08.24 в 16:50
Киър Стармър и Володимир Зеленски

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна "днес и винаги"

Премиерът на Великобритания Киър Стармър обеща подкрепа на Украйна, която днес, под знака на продължаваща руска инвазия, чества 33 години независимост от бившия Съветски съюз.   Киър Стармър каза на украинците, че Обединеното кралство ще ги подкрепя "днес и винаги". Премиерът описа посланието си към бойците на първа линия и хората,..

публикувано на 24.08.24 в 16:18

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер

Две спасителни мисии извърши днес медицинският хеликоптер. При първата мъж пострадал в района на Мальовица, е транспортиран до София. Мъжът е бил ранен след падане в планинския район. По искане на смолянската болница хеликоптерът е използван за транспортиране на 65-годишна жена от Смолян към университетската болница в Пловдив. Това е..

публикувано на 24.08.24 в 16:04

Произведената в България пшеницата тази година е малко над 6,7 млн. тона - с 3% повече от миналата

Произведената в България пшеницата тази година, е малко над 6,7 млн. тона. Това е с близо 3 процента повече спрямо миналата година, което се дължи на повишен среден добив от декар, отчитат от Министерството на земеделието след жътвената кампания. По оперативни данни, към средата на август жътвата на основните есенни култури е приключила в..

публикувано на 24.08.24 в 16:00

Германската полиция задържа лице, който може би има връзка с нападението с нож в Солинген

Германската полиция заяви, че е задържала човек и че тече разследване дали той има връзка с нападението с нож, при което снощи бяха уби трима души и ранени осем по време на фестивал в град Солинген, провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщава Ройтерс. Арестуваният е 15-годишен младеж. Полицията в провинциалната столица Дюселдорф..

публикувано на 24.08.24 в 15:31

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите, загинали по време на епичните августовски боеве по време на Руско-турската война. От върха..

публикувано на 24.08.24 в 15:24
Димитър Главчев

Главчев: Днес всеки от нас ще сведе глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата на България

По повод 147-годишнината от Шипченската епопея премиерът Димитър Главчев написа във Фейсбук, че "Славата на опълченците е безсмъртна! Поклон!". "Днес всеки от нас ще сведе глава пред подвига на героите, дали живота си за свободата на България!", пише Главчев. Чествания по повод годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха..

публикувано на 24.08.24 в 15:10