Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят за посещения Буховския манастир догодина

През следващата година се очаква да бъде отворен за посещения Буховския манастир „Св. Мария Магдалина“. В момента там се извършва археологическа дейност, като проектът за възстановяването му е финансиран по програма „Култура“ на Столичната община, а средствата са над 100 хил. лв. Манастирът е част от Софийската света гора и общината иска да го превърне в туристически обект, който да бъде достъпен и за поклонниците.

Манастирът „Св. Мария Магдалина“ се намира на около 1,5 км от гр. Бухово. Археологически интерес има към него още в началото на 80-те години на 19-и век, когато при построяването на еднопространствената засводена и досега действаща църква са разкрити стени и под на голяма базилика. През 20-и век разкопките продължават, като откритият храм се оказва една от най-големите раннохристиянски базилики на територията на страната и на територията на късно антична Сердика.

Снимка

 Църквата е дълга 41 м и широка 17,5 м, като заедно с допълнителното помещение на югоизток е широка 22 м, поясни ръководителят на археологическите разкопки Снежана Горянова. Там в гроб на неизвестен мъж е открита монета от 351 г., която дава приблизителна дата за изграждането на комплекса.

Снимка

По време на настоящите разкопки е направено и георадарно обследване на избрани сектори отвън и в двора на манастира и на места личат архитектурни останки, най-концентрирани на мястото на раннохристиянската базилика. В близост до нея е открит и малък зид, който вероятно е част от останките на друг храм, който специалистите не отхвърлят да е дори езически. Това само потвърждава духовната роля на това място. Манастирът „Св.Мария Магдалина“ има и до днес значение за местното население, подчерта зам.-кметът на Столичната община по култура и образование Тодор Чобанов. Там се провеждат и събори.

Според прогнозите на археологическия екип през следващата година разкопките заедно с реставрационната дейност ще приключат, като част от откритите артефакти като бижута, монети и кръстове - ще бъдат изложени в Музея на София.

Снимка

До следващата година ще бъде доизграден пътят до манастира и ще бъдат поставени и информационни табели.

Чуйте още в репортажа на Златина Йовкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.