Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След кратък престой в Луганск руският конвой се връща

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите камиони от хуманитарния конвой, който вчера навлезе в Украйна без разрешение на местните власти, днес се завърнаха на руска територия. Помощта е била разтоварена в контролирания от сепаратистите град Луганск и днес започна нейното раздаване на бедстващото населениеВаско Михайлов.

Автомобилната колона се завръща в Русия след по-малко от денонощие, след като пресече границата с Украйна без съгласието на Киев и на Международния комитет на Чернения кръст. Москва повече не можеше да чака продължилото с дни протакане от страна на украинските власти и да остави населението на Луганск без жизненоважната за него хуманитарна помощ , обясниха официални руски представители. Раздаването на помощта, основно храни и медикаменти, ще бъде контролирано от специална комисия, като за целта вече са създадени 24 пункта. Предимство ще имат инвалидите, пенсионерите и майките с малки деца. Камионите, които се завръщат от Украйна, ще бъдат обработени бързо в рамките на днешния ден на граничния пункт „Изварино- Донецк”, съобщи представител на Южното митническо управление на Русия. 

Руското министерство на външните работи заяви, че хуманитарната помощ  е била доставена до местоназначението ѝ и добави, че възнамерява да продължи сътрудничеството с Международния комитет на Червения кръст с цел нови доставки на хуманитарна помощ за региона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН: Миротворците в Ливан няма да напускат позициите си

Съветът за сигурност на ООН изрази дълбоко безпокойство от израелския обстрел на позиции на миротворците на ООН в Ливан. В декларацията се призовават страните в конфликта да гарантират сигурността на персонала на мисията ЮНИФИЛ и нейните сгради. Представителят на Швейцария, която е ротационен председател на Съвета критикува Израел за..

публикувано на 15.10.24 в 02:38

Карта показва местата на безплатните прегледи за рак на маточната шийка

Интерактивна карта на сайта на здравното министерство показва в кои медицински центрове и болници се провеждат безплатните прегледи за рак на маточната шийка, част от скрининговата кампания на държавата през последните три месеца на годината.  Картата е разграфена по области, а след избор на лечебно заведение желаещите трябва да се обадят и да запишат..

публикувано на 15.10.24 в 01:32

Конкурс в Ямбол за Деня на народните будители

  Конкурс за ученици по случай Деня на народните будители 1 ноември беше обявен от  Регионалния исторически музей в Ямбол.  Темата тази година е „Участието на ямболци в борбите за национално  обединение”.   Конкурсът е в три категории - есе, мултимедийна презентация и рисунка. Могат да участват ученици от две възрастови групи - от пети до седми, и от..

публикувано на 15.10.24 в 01:25
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Гутериш събира лидерите на гърците и турците в Кипър

Първа тристранна среща на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и лидерите на двете кипърски общности Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се състои днес в централата на международната организация в Ню Йорк. Обявена като неформална вечеря, тя е знакова за Кипърския въпрос след прекъснатия преди 7 години преговорен процес...

публикувано на 15.10.24 в 00:58
Кирил Маричков

Прощаваме се с Кирил Маричков

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“. Кирил Маричков се отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Често определян като бунтар и лидер, от групата „Фондацията“, с която..

публикувано на 15.10.24 в 00:47
Бенямин Нетаняху

Нетаняху отново призова мисиите на ООН временно да се изтеглят от Ливан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията, че армията на страната му преднамерено е обстрелвала членове на мироопазващите сили на ООН в Ливан и отново призова мисията на световната организация временно да бъде изтеглена от пограничните райони. Нетаняху увери, че израелската армия стреля само срещу терористи от "Хизбулла" и отправи..

публикувано на 14.10.24 в 22:12
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал е убеден, че Путин стои зад отравянето му с "Новичок"

Бившият шпионин Сергей Скрипал е убеден, че руският президент Владимир Путин стои зад план за отравянето му с нервнопаралитичното вещество “Новичок”, стана ясно от дадено показание в навечерието на започващо публично разследване на смъртта на Доун Стърджис, 44-годишна англичанка, случайно попаднала по-късно на изхвърлено шишенце с отровата след..

публикувано на 14.10.24 в 22:05