Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не общините, а министърът на околната среда има отговорност за разполагането на измервателните пунктове"

Адв. Димитър Площаков: МОСВ умишлено компрометира системата за мониторинг на въздуха

"Това е законен повод за започване на разследване по смисъла на НПК"

| Интервю
Адвокат Димитър Площаков
Снимка: Стопкадър, Евроком

Това, до което аз достигнах, може да бъде оприличено на геноцид, който една държава извършва спрямо собствения си народ.

Това заяви пред БНР адвокат Димитър Площаков, който след широко и задълбочено проучване върху контрола на качеството на атмосферния въздух е установил, че пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далеч от местата, на които има висока концентрация на фини прахови частици.

"Националната ни система за мониторинг на атмосферния въздух е компрометирана умишлено от държавните органи. Данните, които системата събира, са недостоверни и не отразяват обективното състояние на атмосферния въздух в страната. Системата е компрометирана в резултат от умишлени действия на органи от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на Изпълнителната агенция по околна среда. В резултат на всичко това всяка година загиват към 11 хиляди българи, те биват умъртвявани, те не умират от естествена смърт. Изпълнени са всички признаци на престъплението от НК глава 11 "Общоопасни престъпления", раздел 3 "Престъпление против народното здраве и околната среда, това е чл. 353А. Това е законен повод за започване на разследване по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс". 

Той припомни данни, че България е начело в Европейския съюз по смъртни случаи вследствие от замърсяването на въздуха:

"Световната здравна организация докладва, че за 2019 година в България има настъпили над 10 863 случаи на преждевременна смърт в следствие некачествен атмосферен въздух".

Юристът посочи, че една от измервателните станции в София - тази на "Орлов мост" - е преместена още през 2012 година, като обяснението е било, че в близост до нея има обособен паркинг и че се строи метростанция:

"Строителството на метростанцията отдавна е приключило, паркингът не е използваем, но пунктът не е върнат. Новото място на пункт "Орлов мост" е в двора на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който двор представлява нещо като малък парк в район "Младост".

В Пловдив станцията е преместена в периферията на града, съобщи адвокат Площаков, като уточни, че тя е поставена "на едно тихо място, на едно кръстовище, което спрямо натоварените пловдивски кръстовища, може да бъде определено като едно абсолютно безлюдно кръстовище".

Общините нямат никаква отговорност за разполагането на пунктовете, отговорен е министърът на околната среда, категоричен беше юристът.

"Директивата и нашата Наредба 12, която транспонира тази директива от 2010 г., изискват изборът на площадки за автоматичните измервателни станции да бъде протоколиран. Аз поисках такъв протокол от Изпълнителната агенция по околна среда, но ми отговориха, че не могат да ми предоставят, тъй като това, което иска е не факти, а експертен и правен анализ. Тя се сеща, че трябва да извърши такъв анализ, когато един адвокат е поискал от нея, а не когато е поставила станцията", коментира той.  

Интервюто на Явор Стаматов с адв. Димитър Площаков в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Последствия от израелски въздушен удар в Бейрут, 12 октомври 2024 г.

ЮНИФИЛ предупреди за опасност от катастрофален конфликт

Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от катастрофален конфликт на фона на израелските военни операции срещу радикалните групировки "Хизбула" и "Хамас". Расте и броят на цивилните жертви. Ливан съобщи за 15 загинали при вчерашните атаки. 29 души са убити при израелските удари в Газа. Ливанското здравно..

публикувано на 13.10.24 в 12:11
Александър Николов

Александър Николов: Фокус на държавата трябва да е технология, запазваща енергийните ни ресурси

В България е полезно да има технология, която запазва нашите енергийни ресурси - било то вода, тя е най-чист ресурс, било то въглища, които при изгарянето си не замърсяват, а такива технологии съществуват и се разработват. Докато държавата не постави фокус върху технологии и върху икономическа полезност - нищо добро не ни чака.  Това каза пред..

публикувано на 13.10.24 в 11:23
Управителят на НЗОК СТанимир Михайлов

Станимир Михайлов: Около 30 млн. лв. повече годишно НЗОК плаща за реимбурсиране на лекарства

Около 30 млн. лв. повече годишно НЗОК плаща за реимбурсиране на лекарства. Проектът за бюджет за 2025 г. ще е с милиард лева повече от 2024 г. И голямо увеличаване има на обема от медицински дейности в болниците, заради което от НЗОК ще направят проверки на отчетените дейности.  Това каза в интервю пред БНР управителят на Здравната каса..

публикувано на 13.10.24 в 11:12
Изглед към Акропола в Атина.

Гърция: ПАСОК избира нов лидер, СИРИЗА е без председател

Днес гръцките социалисти избират лидер на партията. Гласуват и гърците в чужбина. Симпатизанти на бившия лидер на крайнолявата СИРИЗА – Стефанос Каселакис, протестират срещу изключването му от ръководството на партията. Симпатизанти и членове на социалистическата партия ПАСОК гласуват за избор на председател. Почти еднакви са шансовете..

публикувано на 13.10.24 в 11:11
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британското кралско семейство не е публикувало списък с официалните си подаръци

Британският крал Чарлз III и семейството му не са разкрили получените официално от тях подаръци през последните четири години, въпреки че преди това бяха обещали да публикуват списък всяка година, съобщава "Обзървър". Представители на Бъкингамския дворец заявиха, че пандемията от Covid-19, смяната на монарха на трона и след това планирането на..

публикувано на 13.10.24 в 10:31

Литва гласува на парламентарни избори

Литва гласува днес на парламентарни избори. Проучване показа, че въпреки добрата икономическа ситуация е възможна смяна на управляващата дясноцентристка коалиция от социалдемократите и по-малки лявоцентристки партии. Около 2,4 милиона души имат право да гласуват в два тура за 141 представители в Сейма за четиригодишен мандат. 70 депутати ще..

публикувано на 13.10.24 в 09:56
Алекс Салмънд

Почина бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд

На 69 години почина бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд. Според наличната засега информация той най-вероятно е получил сърдечен удар по време на конференция в Северна Македония. Алекс Салмънд, който ръководеше Шотландската национална партия между 1990 и 2000 година и след това отново между 2004 и 2014 година, беше видна фигура в..

публикувано на 13.10.24 в 09:43