Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Украйна - основна тема на неформалната среща на външните министри на ЕС в Милано

В Милано приключи първа неформална среща на външните министри на ЕС от шестмесечното управление на Съюза от Италия. Обсъдените теми са били конфликтите  в Украйна, Газа, Сирия, Ирак и Либия и нестабилната ситуация по Средиземноморието с последствията от бежанския поток.

На специалната пресконференция върховният представител на външната  политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че срещата в Милано е била важна, защото е дала възможност на министрите да погледнат стратегически на засягащите Европа събития и особено място е било отделено на кризата в Украйна:

Всички министри изразиха ясно мнение, че не е нужно военно, а  устойчиво политическо решение, което да гарантира териториалната цялост на тази страна.

Русиятрябва да прекрати военните действия, да сложи край на преминаването на оборудване в  конфликтната зона и да оттегли своите въоръжени сили от Украйна, подчерта Катрин Аштън.

Министърът на външните работи на Италия Федерика Могерини, която по предварителни проучвания е вероятно да наследи Аштън на поста върховен представител на външната  политика на ЕС, каза от своя страна, че  моментът е сложен и същевременно тъжен, защото както никога досега Европа е заобиколена от кризисни ситуации и конфликти. За това е важно, ЕС да заеме решаваща роля за тяхното решаване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мая Санду

Първи резултати: 50% от молдовците са гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕС

Половината от молдовците са гласували с "да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от страна на Русия, съобщава Ройтерс. При 97,66% от преброените гласове, 50% от..

публикувано на 21.10.24 в 08:01
Избори за кмет в самоковското село Ковачевци, 20 октомври 2024 г.

Слаба активност на частичните местни избори в 16 населени места

Частични местни избори се проведоха в неделя в 16 места в страната - при сравнително слаба избирателна активност. Във Варна ще има втори тур на изборите за кмет и в двата района - "Одесос" и "Приморски". Балотаж на изборите за районни кметове във Варна В плевенското село Коиловци също се стигна до балотаж заради три гласа разлика..

публикувано на 21.10.24 в 07:45

Христо Христов запазва поста си след частичния вот за кмет на село Бистрица

Избраният миналата година кмет на дупнишкото село Бистрица Христо Христов печели частичния вот, обявиха от Общинската избирателна комисия. Той беше единствен кандидат. Гласували са 444-ма от 1257 с право на глас, или 35,32% от избирателите. Гласуваше се в две секции - с хартиена бюлетина и машинно. 10 бюлетини са невалидни, а 29 са..

публикувано на 21.10.24 в 07:37
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Израелски удари по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула"

Израел е нанесъл няколко удара по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула". Израелски удари е имало и в района на международното летище в Бейрут "Рафик Харири". Стотици жители на ливанската столица са напуснали домовете си късно снощи, след което е последвала поредица от взривове. Според очевидци една сграда в квартал в южната..

публикувано на 21.10.24 в 07:31
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Наводнения взеха жертва в италианската област Емилия-Романя

Италианските власти съобщиха за поне една жертва на наводненията в областта Емилия-Романя. Тялото на 20-годишен мъж е било намерено в района на Пианоро край Болоня. Мъжът е обявен за изчезнал, след като колата му е била отнесена от придошлите води на река Дзена. Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода Общо 13..

публикувано на 21.10.24 в 07:20

Андон Андонов е избран за кмет на свиленградското село Студена

Андон Андонов е избран за кмет на свиленградското село Студена. Той получава 144 гласа. За най-близкия му съперник - Петко Пачов, са гласували 57 души.  Изборният ден премина без подадени сигнали за нарушения. Активността е 65,32 процента - от имащите право на глас 372 жители са гласували 243.

публикувано на 21.10.24 в 06:57

Президентството - домакин на инициативата "Мениджър за един ден"

Днес президентската институция ще бъде домакин на инициативата "Мениджър за един ден", съобщават от пресцентъра на държавния глава. Двама младежи ще се включат в работния процес на институцията, като държавният глава Румен Радев ще посрещне в кабинета си Аделина Кънева, ученичка в МГ "Баба Тонка" в Русе, която ще бъде президент за един..

публикувано на 21.10.24 в 06:51