Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд и Драги смятат, че е необходимо стимулиране на потреблението в ЕС

| обновено на 02.09.14 в 12:35

Френският президент Франсоа Оланд и ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги, които се срещнаха в Париж, изразиха обща позиция за необходимостта от стимулиране на потреблението и избягване на риска от дефлация в Европейския съюз.

Франсоа Оланд и Марио Драги са еднакво загрижени за растежа в Европа и развитието на инфлацията. Това е заявил пред медиите съветник на френския президент след неговата среща с председателя на Европейската централна банка. Двамата са изразили желание да работят заедно за увеличаване на потреблението, използвайки финансовите и бюджетните механизми, твърдят още от обкръжението на президента.

Както припомня френското издание "Капитал", Франсоа Оланд е посрещнал с одобрение изказването на Марио Драги в САЩ през август, че бюджетната политика трябва да има повече роля в съживяването на европейската икономика. 

Същевременно френският президент е уверил, че страната му няма да иска нови отсрочки за намаляване на дефицита. Марио Драги е одобрил плана за структурни реформи във Франция, по-специално бъдещия закон за конкуренцията и растежа, уточнява "Капитал".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Меркел е провела спешен телефонен разговор с Драги по молба на шефа на ЕЦБ

Според информация на немското издание Der Spiegеl днес канцлерът на Германия Ангела Меркел е провела извънреден телефонен разговор с Марио Драги , който е бил по молба на президента на ЕЦБ. Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт..

публикувано на 01.09.14 в 14:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калин Стоянов: Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция. "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка..

публикувано на 22.07.24 в 16:03

Танзер Юсеинов: Няма как да има две, ДПС е едно и под лидерството на Доган

Няма как да има две ДПС-та,  има едно и то е под лидерството на почетния председател Ахмед Доган. Всеки който не върви по този път, не е ДПС, имаме процес на реденето на листите. Структурите правят номинации  и ръководството е централният..

публикувано на 22.07.24 в 16:00
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Ако ни поканят, ще участваме в разговор за правителство с третия мандат

Председателят на ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров заяви, че напусналите парламентарната група на партията ще участват в разговор за съставяне на кабинет с третия мандат, съобщават от пресцентъра на движението. "Вече изразихме позиция, че сме готови,..

публикувано на 22.07.24 в 15:44
Димитър Гърдев

Димитър Гърдев: Има сериозни противоречия в Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

"След оттеглянето на Джо Байдън върви дилемата кой ще бъде кандидатът на Демократическата партия. Виждаме някои сериозни противоречия вътре в самата Демократическа партия ".  Това коментира пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев - бивш..

публикувано на 22.07.24 в 15:27

Петима убити в дом за възрастни хора в Хърватия

Най-малко петима души са били убити по време на стрелба в дом за възрастни хора в Източна Хърватия, съобщава Франс прес, като цитира държавни медии и отбелязва, че това е рядък случай на насилие с оръжие в балканската страна. Хърватската..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Инж. Венцислав Станков: МВР не може да осигури защитните средства за служителите на ГДПБЗН

Най-големият проблем е, че МВР не може да осигури защитните средства на служителите на ГДПБЗН .  Това заяви инж. Венцислав Станков, президент на синдикат "Огнеборец", в интервю пред БНР. "През годините структурата ни системно е..

публикувано на 22.07.24 в 15:15
Снимката е илюстративна

Украински дронове предизвикаха пожар в руска черноморска петролна рафинерия

Атака с украински дронове е предизвикала пожар през нощта в руска петролна рафинерия в черноморския град Туапсе в Краснодарския регион, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Източник от украинския отбранителен сектор съобщи, че..

публикувано на 22.07.24 в 15:13