Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Дамянова: Тази политическа класа трябва да си отиде. Имаме списъчна демокрация

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Веселин Стойнев: Най-вероятно ще залитнем към смяна на формата на държавно управление

| Интервю
Снимка: БГНЕС

В България има страшно силно доброволчество и доброволците излязоха на терена. Няма ги обаче онези малки звена, каквито в цял свят се борят срещу пожарите. Имаме "огромна щатна пожарна команда, която служба обаче е подчинена на раковото образувание на държавата и не може да функционира".

Този извод направи в интервю за БНР Диана Дамянова, специалист по комуникации, след дни активна борба с пожарите в страната.

"В България има твърде много държава и твърде малко гражданско общество. Всеки орган, който създаваме, продължава да налива вода в корупция и безстопанственост. Затрупани сме от администрация и бездействие. Това е списъчна демокрация."

Дамянова прави заключението, че "тази политическа класа трябва да си отиде и да отстъпи място". Според нея, отивайки на места, пострадали от пожарите, политиците дори не правят пиар, а "нескопосани читалищни постановки".

Снимка: БГНЕС

Разговорите по време на пожарите са обидни за една зле организирана държава, закъсняла в реакцията си, докато пожарът превзема населени места, гласи прочитът на журналиста Веселин Стойнев.

"Държавата се появи със закъснение. Не сме изненадани, защото сме слабо организирано общество и държава. В появилата се истерия, в целия разговор се загуби основният проблем – как да се организират нещата, има ли техника, има ли превенция. Какво правим оттук нататък? Пожари ще продължава да има и ще сме изненадани."

Битката в ДПС няма да свърши до изборите, прогнозира Стойнев по един от най-актуалните политически сюжети. Същевременно според него ключът за 51-вото НС е именно в ДПС.

"Авторитетът на Ахмед Доган като създател и живо божество на тази формация е безспорен. Въпросът е дали ще има време до изборите – вероятно в средата на октомври, развръзката в ДПС да се случи, кое е доброто, кое е автентичното. Това не е просто едно разцепление, каквото е имало във всички партии. Делян Пеевски не е случаен човек - дори да загуби битката, щетите е възможно да са в много посоки. Пеевски няма да загуби лесно битката."

Диана Дамянова  Снимка: БТА

Дамянова се солидаризира с извода, че ДПС ще държи ключа за следващия парламент. Според нея обаче вече не виждаме Ахмед Доган, когото познаваме от 30 години, а човек "с трудна, почти дислектична реч" и "това не е въпрос на възраст".

Разцеплението в ДПС е по линия на това "кой се е добрал по-близо до физическото тяло на Пеевски". Битката е на тема кой ще представлява Доган и ще се проведе в съда, обясни пиар експертът. "Политическият бардак" в 51-вото Народно събрание няма да бъде решен от едно единно ДПС, очаква комуникационният специалист.

Веселин Стойнев анализира смяната на курса на ГЕРБ спрямо политическите опоненти. Според него това се дължи на факта, че Борисов и ГЕРБ са сред големите губещи в настоящия парламент.

По думите му, неяснотата отново ще изиграе лоша шега на партиите, ако те не започнат честно да обясняват на избирателите си какво ще правят след вота. Сега може да се появят 10 "Величия" наведнъж, защото избирателите търсят нещо ново, категоричен е журналистът.

"На хората им е писнало и очакват някой да започне да управлява. Тази страна е изпаднала в неуправляемост. България не е Италия, не е Белгия. Не може да си позволи дълги години да няма правителство."

В българската политическа система има натрупани твърде много ненавист, омраза, демонстративно неуважение към опонента, сочи анализът на Диана Дамянова. Това е характерно за двупартийните модели, а нашите партии се държат, сякаш сме в такъв модел, подчерта тя.

ГЕРБ е стационирана в един подобен бъдещ двупартиен модел. В някакъв момент ще се оформи второто гнездо и тогава "ще могат да си се мразят колкото искат". В близките десетина години обаче, докато не се формира двупартийна система, не се очертава стабилно правителство, очерта картината Дамянова.

Веселин Стойнев  Снимка: Савина Спасова

Веселин Стойнев вижда търсене на решения "през нова форма, чудо, иновация" и сега според него "най-вероятно ще залитнем към смяна на формата на държавно управление" в желанието си да решим нещата с магическа пръчка.

Запитани на кого президентът ще връчи третия мандат, Диана Дамянова посочи, че "няма никакво значение на кого ще го връчи", а Стойнев изтъкна, че функцията на мандатоносителя ще бъде "дотолкова, че да се нагласи датата на изборите".  

Ако Конституционния съд отмени голяма част от съдебните реформи и върне служебните правителства на президента, това ще остави ПП-ДБ в много тежка ситуация, предупреди журналистът. По думите му, може да се стигне и до "детрониране" на Конституционния съд и обвиняването му в политическа пристрастност.

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47