Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел ще настоява договорите между НАТО и Русия да не бъдат променяни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди началото на срещата на НАТО в Уелс германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще настоява договорите между НАТО и Русия да не бъдат променяни. Това означава, че пактът няма да настанява трайно свои войски в близост до руската граница.

Часове преди началото на срещата на върха на НАТО германският канцлер се опита да разсее страховете от предстояща ескалация на напрежението между Русия и Алианса. Тя гарантира, че договорите между Москва и Пакта няма да се променят. Това означава, че НАТО не може да разполага свои войски трайно край границата с Русия. Меркел обаче призна и че Пактът не може да не реагира на желанието на балтийските страни за повече защита. Канцлерът обяви, че на срещата ще се вземат редица мерки за защита на членовете на Пакта. Към тях се числи и пращането на 4000 германски войници в Източна Европа. САЩ също обещаха да пратят още военни и самолети в Прибалтика.

Русия от своя страна е обещала да пази суверенитета на балтийските държави. Меркел посочи, че е запозната с плана на Путин за примирие в Украйна и ще го подкрепи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов

Към 11 часа днес е постъпил сигнал за инцидент в производствен цех в Свищов. Според първоначалните данни при товаро-разтоварна дейност е възникнал пожар, който към момента е напълно овладян от отзовалите се на място пожарникари, съобщиха от МВР. Всички работници са изведени невредими от производствената база, двама служители на ведомствената..

публикувано на 29.07.24 в 13:18
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Продължават гърмежите след пожара в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Продължават гърмежите след пожара в складовете за пиротехнически изделия в Елин Пелин, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Петров, община Сандански, заедно с премиера Димитър Главчев, във връзка с пожара около българо-гръцката граница. Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин..

публикувано на 29.07.24 в 13:11

Зачестяват измамите с бързи кредити

Увеличава се броят на измамите с бързи кредити, предупреждават от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. В нея се зачестяват сигналите за фирми - фантоми през летния сезон. От асоциацията изпращат няколко съвета към потребителите, които имат нужда от небанково кредитиране. Често фирмите - фантоми създават фалшиви интернет страници,..

публикувано на 29.07.24 в 13:11
Калин Стоянов и Димитър Главчев

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета, обяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисният щаб. Днес гасенето на пожара на българска територия, който е засегнал над 70 декара площ на няколко места..

публикувано на 29.07.24 в 12:50

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин На срещата при областния управител на София,..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията, заяви пред БНР Михаил Колчев, изпълнителен директор на "Свилоза"...

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори..

публикувано на 29.07.24 в 12:10